TIM ZA BREXIT

Johnson imenovao ministrice i ministre nove britanske vlade, evo tko su oni

25.07.2019 u 00:01

Bionic
Reading

Novi britanski premijer Boris Johnson imenovao je u srijedu ministre za koje se nada da će mu pomoći ostvariti Brexit do 31. listopada

Nepromijenjeni su ostali Brexit-ministar Stephen Barclay, ministar zdravstva Matt Hancock, ministrica rada i mirovina Amber Rudd kao i ministar za Walles Alun Cairns.

Ministar financija je posao Sajid Javid, ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, ministar vanjskih poslova Dominic Raab, a ministar obrane Ben Wallace.

Mladi 45-godišnji novi šef diplomacije Dominic Raab prošle je godine u studenome kao ministar za Brexit dao ostavku jer se s premijerkom May nije slagao oko strategije izlaska zemlje iz Europske unije smatrajući je previše popustljivom. Sada je na novoj dužnosti naslijedio Jeremyja Hunta, koji je bio glavni suparnik Borisu Johnsonu u utrci za premijera.

Raab slovi kao euroskeptik koji nema problem s time da Britaniju iz EU izvede bez sporazuma. Ima crni pojas u karateu, a također se bio kandidirao za vodstvo stranke, pri čemu je Johnsonu poručio: 'Nećemo dobiti dobar sporazum blefiranjem i hvalisanjem'.

U svojoj prvoj izjavi kao šef diplomacije je kazao da je najvažnije zemlju povući iz europskog bloka te da se nada da će izaći sa sporazumom. Što se Irana tiče, kazao je da se radi o osjetljivom pitanju te da neće žuriti sa zaključcima.

  • +14
Ministri u Vladi Borisa Johnsona Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Raab je sin židovskog izbjeglice iz Češke koji je 1938. pobjegao pred nacistima. Odrastao je u južnoj engleskoj regiji Buckinghamshire. Studirao je pravo na Oxfordu prije nego je postao međunarodni odvjetnik.

Novi ministar financija Sajid Javid, bivši ministar unutarnjih poslova, imenovan je prvim ministrom financija iz redova jedne etničke manjine. Bivši bankar, Javid je u 25. godini bio potpredsjednik banke Chase Manhattan, nakon čega je radio u Deutsche Bank prije nego je ušao u politiku.

Zagovornik slobodnog tržišta bio je četvrti u utrci za vodstvo Konzervativne stranke. Nekoliko javnih službenika koji su radili za njega, opisalo ga je kao odlučnog i jasnog.

Javid (49) je veliki obožavatelj bivše premijerke Margaret Thatcher te u svom uredu ima portret 'Željezne lady'. Na referendumu 2016. podržao je ostanak u EU.

Sin je pakistanskih muslimana i imigranata, a njegov otac bio je vozač autobusa.

Na upit što mu je dao konzervatizam odgovorio je da mu je 'omogućio da dođe tu gdje jest'. 'Daje vam dvije ključne stvari: snažne temelje vrijednosti društva te je odskočna daska za slobodu i prilike', rekao je Javid.

Ministricom unutarnjih poslova u novoj Johnsonovoj vladi postala je Priti Patel.

Patel se zalagala za odlazak iz EU-a te je vrlo otvoreno kritizirala pristup Brexitu bivše premijerke Therese May. Glasala je protiv njezinog sporazuma o Brexitu na svakom glasanju koje je predstavljeno pred parlamentom.

Kći indijskih roditelja, Patel je započela pokret 'Spasimo britanski curry' tijekom kampanje za referendum kojim je pokušala ukazati na to da bi imigracijski sustav poslije Brexita bio pošteniji prema onima izvan Europske unije te bi smanjio nestašicu kuhara u indijskim restoranima u Britaniji.

Novi britanski premijer imenovao je Bena Wallacea za novog ministra obrane. Wallace (49) bio je instruktor skijanja prije polaska na Royal Military Academy u Sandhurstu. Radio je dosad na nekoliko mjesta u britanskim vladama, a posljednje što je obavljao bila je dužnost ministra za sigurnost i gospodarski kriminal. Radio je i u uredu za Sjevernu Irsku.

Za ministar obrazovanja imenovan je Gavin Williamson, ministricu kulture Nicky Morgan, ministricu trgovine Liz Truss, ministricu gospodarstva Andrea Leadsom, a za ministricu okoliša Theresa Villiers.

Ministar pravosuđa je Robert Buckland, ministar međunarodnog razvoja Alok Sharma, ministar prometa Grant Shapps, ministar za Sjevernu Irsku Julian Smith, a ministar za Škotsku Alister Jack.

Sastanku kabineta bio je nazočan i premijerov brat Jo Johnson, ali nije sasvim izvjesno u kojem svojstvu.