teška situacija

Johnson: Britanija ne ide prema inflatornoj spirali kao u 70-ima

05.10.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson odbacio je u utorak tvrdnju da peta najveća svjetska ekonomija ide prema inflatornoj spirali, kao u 1970-ima, te je zatražio od tvrtki da se riješe višedesetljetne ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi.

Nedostatak radnika nakon brexita pogoršan globalnim pritiskom krize izazvane virusom covida-19, utjecao je na probleme u opskrbnom lancu u Velikoj Britaniji, zbog čega prijete nestašice goriva i prehrambenih namirnica.

Britanski vojnici u utorak su vozili cisterne s gorivom do skladišta u južnoj Engleskoj, kažu Reutersovi novinari.

BBC radio upitao je Johnsona nalazi se Ujedinjeno Kraljevstvo u krizi, a Johnson je odgovorio: "Ne".

"Naprotiv, mislim da je ono što vidite u britanskoj i globalnoj ekonomiji, produkt pritiska na lance opskrbe koje očekujete od divovskog buđenja, a to se upravo događa", kazao je.

Johnson je kazao da se kompanije trebaju riješiti ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi.

"Ono što ste vidjeli u posljednjih 20 ili više godina, gotovo 25 godina, bio je pristup u kojem su razne tvrtke uspjele dugo vremena usklađivati niske plaće, niske troškove i useljavanje", rekao je Johnson.

Zbog manjka kamiondžija na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji nedostaje goriva, dok je porast cijene prirodnog plina u cijeloj Europi doveo energetske tvrtke do bankrota.

Novinari Reutersa zabilježili su da su mnoge benzinske postaje ostale zatvorene u utorak u Londonu i širom južne Engleske.

Povratak u 1970-e?

Johnson je kazao da Britanija nije na putu prema situaciji iz 1970-ih, kada je inflacija iznosila 22,6 posto, a zemlja je morala posuditi sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda tijekom valutne krize.

"Ne mislim da će doći do takvog problema i mislim da je prirodna sposobnost ove zemlje da riješiti svoje logističke probleme vrlo jaka", kazao je Johnson, odgovarajući na pitanje o riziku od inflatorne spirale poput one iz 1970-ih.

Vlada je prošloga mjeseca objavila da će privremeno promijeniti pravila o imigraciji i izdati 5 tisuća viza za vozače iz EU-a.

Johnson je kazao da je do sada apliciralo 127 vozača.

"To pokazuje globalnu nestašicu", kazao je.