OSUMNJIĆEN ZA UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Jociću produljen pritvor za 2 mjeseca

27.07.2009 u 16:55

Bionic
Reading

Vrhovni sud Srbije produljio je za još dva mjeseca pritvor Sretenu Jociću, osumnjičenom za organiziranje ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanića, potvrđeno je Hini u ponedjeljak na tom sudu

Odluka o Jocićevu zadržavanju donijeta je nakon što mu je istekao prethodi dvomjesečni produžetak pritvora koji mu je krajem svibnja odredio Specijalni sud u Beogradu.

Vrhovni sud bi, nakon što isteknu nova dva mjeseca pritvora, trebao ponovno razmotriti ima li osnova za daljim Jocićevim ostankom u pritvoru.

Početkom lipnja ove godine Vrhovni sud odbio je kao neutemeljenu žalbu Jocićeva branitelja na tadašnju odluku posebnog suda o produljenju pritvora.

Glasnogovornica srbijanskog vrhovnog suda Vesna Dabić tada je objasnila da je vrhovni sud ocijenio ispravnom odluku prvostupanjskog suda o produljenju pritvora Jociću, dodavši da osumnjičeni nije imao prijavljen boravak u Beogradu te da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da postoji opasnost od njegova bijega.

Dabić je kazala da postoji osnovana sumnja da je Jocić, zvani Joca Amsterdam, bio organizator zločinačke skupine koju se tereti da je sudjelovala u izvršenju kaznenog djela teškog ubojstva.

Dodala je kako je pravilna i ocjena prvostupanjskog suda da bi osumnjičeni, koristeći navedeni novac i veze, mogao pobjeći ako bi se našao na slobodi, te otežati daljnji tijek kaznenog postupka i utjecati na svoje suučesnike.

Istražni sudac posebnog suda u Beogradu pokrenuo je 30. travnja istragu i odredio jednomjesečni pritvor Jociću, koji je u Beogradu uhićen 27. travnja, zbog sumnje da je organizator ubojstva vlasnika zagrebačkog tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.

Zbog težine kaznenog djela i visine zakonom predviđene kazne od 30 do 40 godina zatvora, isti sud krajem svibnja donio je odluku o produljenju pritvora Jociću za još dva mjeseca.