PONUDIO NAGODBU

Jocić otkriva naručitelja Pukanićeva ubojstva?

29.10.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, koji je u ponedjeljak optužen kao organizator ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića, ponudio je preko posrednika nagodbu srpskim vlastima, piše srbijanski Press. Jocić je preko posrednika navodno poručio da je spreman otkriti nalogodavca ubojstva Ive Pukanića ako mu se zajamči da neće dobiti više od 10 godina zatvora

BEOGRAD - 'Jocić je, preko posrednika, poslao poruku vlastima da je spreman pod određenim uvjetima surađivati u istrazi. Ako bi mu država zajamčila manju zatvorsku kaznu, on bi otkrio ime čovjeka koji je dao 1,5 milijuna eura za ubojstvo Pukanića', prenosi izvor Pressa, koji naglašava da je poruka 'sročena vrlo oprezno', ali da je iz nje jasno da je Jocić spreman na suradnju.

'Joca je pametan čovjek. On vidi da mu sada, nakon podizanja optužnice, prijeti više od 20, možda čak i 40 godina zatvora, što bi u njegovom slučaju značilo skoro doživotnu robiju! On zapravo i nema mnogo izbora. Jedina realna šansa mu je da proba nagoditi se s državom', objašnjava izvor Pressa.

Prema njegovim riječima, srpska i hrvatska policija su u dosadašnjoj istrazi došle do ozbiljnih indicija da je naručitelj Pukanićevog ubojstva jedan od najpoznatijih kontroverznih biznismena s prostora bivše Jugoslavije, na kojega i Jocić ukazuje u svojoj poruci.

'Joca Amsterdam, po zakonu, ne može dobiti status svjedoka suradnika, ali je moguće sklopiti pogodbu u interesu pravde. Pitanje je, naime, je li u interesu države da kazni samo Jocića, a da naručitelj ubojstva ostane nekažnjen', kaže sugovornik. Prema njegovim riječima, osnovano se sumnja da naručitelj Pukanićevog ubojstva stoji i iza nekoliko krupnih ubojstava u Srbiji u posljednjih 15 godina.

Optužnicom koja je podignuta u ponedjeljak, 26. listopada, osim Jocića optuženi su Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, koji se terete da su sudjelovali u ubojstvu. Svima njima se na teret stavljaju kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva, za koje je predviđena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Nakon šestomjesečne istrage, Specijalno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Jocića, Kuzmanovića i Milovanovića, dok je hrvatsko pravosuđe optužilo drugih pet članova te kriminalne grupe - Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića

Prema navodima optužnice, oni su za novčanu nagradu od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja, 23. listopada prošle godine aktivirali bombu koja je ubila Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića