KOČENJE LICA I RUKE

Joca izbjegao sud zbog epilepsije

02.12.2008 u 12:27

Bionic
Reading

Suđenje Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, optuženom za poticanje na ubojstvo više osoba, odgođeno je pred Okružnim sudom u Beogradu jer je optuženi dan uoči suđenja dobio epileptični napadaj

BEOGRAD - Odvjetnik Zdenko Tomanović predao je sudu medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da se Jocić u ponedjeljak javio sa simptomima kočenja desne strane lica i desne ruke. Liječnici su preporučili specijalistički pregled radi uvođenja terapije. 'Jučer sam ga posjetio i rekao mi je da nije u stanju pratiti suđenje. Liječnik je rekao da je to stečena epilepsija', naveo je Tomanović i ocijenio da je bolest 'vjerojatno posljedica torture koju je Jocić doživio u zatvorima u Nizozemskoj i Bugarskoj'.

Sutkinja Mirjana Popović zakazala je novo suđenje za 7. travnja. Tomanović je rekao da je to prvi put da se Jocić nije odazvao pozivu državnih organa otkako je u Srbiji. Precizirao je da se protiv njegovog klijenta pred Drugim općinskim sudom vodi istraga zbog sprečavanja službene osobe u poslu. Na Četvrtom općinskom sudu vodi se istraga protiv Jocića zbog neovlaštenog držanja vatrenog oružja. Tomanović je naveo i da je Jocić dao uzorak DNK policiji. Najavio je da će sudu dostaviti novu adresu prebivališta optuženog, u Tolstojevoj 33, što je adresa vile koju je svojevremeno Slobodan Milošević otkupio od države.

Jocić je optužen da je Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića nagovarao, a zatim se s njima dogovorio da u srpnju 1995. godine ubiju Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i još jednu osobu s nadimkom Duca. Jocić im je zauzvrat trebao isplatiti 50.000 tadašnjih njemačkih maraka. Dao im je vozilo talijanskih registarskih oznaka i automatsko oružje. Milosavljević i Prodanović su u kafiću sportskog centra Olimp u Beogradu ubili Gorana Marjanovića i njegovu djevojku Mariju Đorđević te teško ranili više osoba koje su se zatekle na mjestu zločina. Prodanović i Milosavljević osuđeni su na po 15 godina zatvora, a Jocić se brani sa slobode, nakon što je sud 2006. godine prihvatio njegovo jamstvo od 300.000 eura.