ZBOG ODUZIMANJA IMOVINE

Joca Amsterdam htio ubiti trudnu srpsku ministricu

23.10.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Ubojstvo srpske ministrice pravde Snežane Malović planirala je grupa koja se povezuje sa Sretenom Jocićem - Jocom Amsterdamom, zbog njezina inzistiranja na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine, sumnjaju istražni organi

Kako beogradski Blic saznaje od izvora bliskih istrazi, plaćeni ubojice bili su angažirane da ubiju ministricu Malović prilikom njezina ulaska u rodilište ili nakon izlaska iz njega u siječnju ove godine. I to nije bio jedini plan za ubojstvo ministrice. Od kraja prošle godine i tijekom 2009. atentat na nju je planiralo više kriminalnih grupa: iz Valjeva, s Pala i iz Šapca, čiji su pripadnici uhićeni prije nego što su ostvarili svoj naum.

'Prvi motiv za atentat na ministricu Malović bio je njezino inzistiranje na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine. Tim zakonom su, osim Jocića, pogođeni i drugi ozbiljni 'igrači' kao što je Stanko Subotić Cane. Ministrica je ubrzo poslije ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića u Zagrebu, 23. listopadu 2008, bila na meti grupe koja su sumnjiči za ovaj zločin i zato što je osim oduzimanja imovine inzistirala na suradnji sa zemljama u okruženju u borbi protiv organiziranog kriminala.

Kriminalne šefove posebno je uznemirila i ministričina najava reizbora sudaca i tužitelja, jer to podrazumijeva da svi u pravosuđu koji su imali bilo kakav kontakt s ljudima iz podzemlja neće biti izabrani.

Veliki udarac za srbijansko podzemlje bio je uhićenje Sretena Jocića 27. travnja ove godine zbog sumnji da je organizirao skupinu koja je ubila Pukanića i Franića. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević odmah je pokrenuo i financijsku istragu Jocićeve imovine.
'Nekadašnji pripadnik JSO Željko Milovanović, osumnjičen za ubojstvo Pukanića, i pored svih rizika da bude otkriven prebacuje se iz Hrvatske, preko BiH, u Srbiju. Razlog za toliko riskiranje otkriven je nakon njegovog uhićenja 31. ožujka u Beogradu, kada je u stanu u kojem je boravio otkriveno oružje i profesionalna oprema za atentat, između ostalog i optički ciljnik. Sumnja se da je njegova meta bila i ministrica Malović, kaže izvor Blica.