UOBIČAJENA JADIKOVKA

Jezerinac: Crkva je više nego ikada izložena otvorenom napadu

22.07.2012 u 15:14

Bionic
Reading

U Crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu slavi se danas, prema tradiciji starijoj od dvjesto godina, blagdan Blažene Djevice Marije Karmelske, a tijekom središnjeg misnog slavlja vojni biskup Juraj Jezerinac ustvrdio je da je crkva danas, više nego u prošlosti, izložena otvorenom napadu

Biskup Jezerinac je u svojoj propovijedi rekao da će crkva iz tog napada izaći jača i sigurnija jer se trajno oslanja na Isusa Krista i na majku blaženu djevicu Mariju.

Kazao je da su Hrvati kroz stoljeća prihvatili Isusa Krista kao svoga spasitelja i majku Mariju kao srce crkve, kao svoju duhovnu majku, a što se posebno vidjelo u Domovinskom ratu. Tada su se sa krunicom okitili branitelji, mada neki od njih ni kršteni nisu bili, jer su se vratili na svoje korijene, hrvatske i katoličke, rekao je Jezerinac.

Najavivši da u katoličkoj crkvi od 11. listopada ove godine počinje godina vjere, koja će trajati do listopada naredne godine, pozvao je vjernike da u tom razdoblju i sami bolje upoznaju Krista i istine vjere, pa će tada i sami više paziti kako žive.

Monsinjor Ferdinand Vražić pozvao je vjernike da učvrste svoju vjeru. 'Jedino vjera može ponijeti da izdrže pritisak kojega danas trpimo sa svih strana i da pronađemo utjehu u ova krizna vremena', naglasio je monsinjor Vražić.


Crkva je, kao i 1945., slobodna da govori sve, ali samo u sakristiji, između četiri zida, a ne preko onih koje smo birali i koji bi morali govoriti u duhu vjere i crkve. A nama je potrebna nada da nismo samo kršćani za danas, nego da smo kršćani i za sutra, kazao je.

Stavio se u obranu 'Karlovačkog počasnog voda ZNG-91', voda djece koja obučena u vojne uniforme obilježavaju razne državne praznike i obljetnice, a koji su i danas bili na misi. Pozvao je one koje počasni vod smeta da se upitaju gdje im je ljubav prema domovini i ustvrdio da su 'mladi iz počasnoga voda naša djeca, koja se tu ne vježbaju ratovati, već ovdje u njima raste i ljubav prema Bogu, prema crkvi i ljubav prema domovini, a time i prema svima nama'.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je prije mjesec dana opetovano osudila navedenu praksu udruge uz komentar da od militarizacije djece ne vidi nikakav doprinos dobrobiti i razvojnim interesima djece.