SABOR O OVISNOSTIMA

'Jeste od 10 litara piva uhranjeni ili ste pijani? Pijani ste ko čep'

13.03.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnici poručili su u petak da se u borbu protiv zlouporabe droga mora uključiti cijelo društvo jer nije dovoljan angažman samo zdravstvenog i obrazovnog sustava

Država i društvo gube bitku, to je poruka ovoga izvješća, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar raspravljajući o izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droge za 2013. godinu.

'Jedanaest godina nismo uspjeli u pokušajima da preventivni programi budu dio nastavnog programa, još uvijek su isključivo izvannastavna aktivnost', kaže Lesar.

U Hrvatskoj se, stoji u izvješću, 2013. godine od ovisnosti o opojnim drogama liječilo 7.858 osoba, a među ovisnicima prevladavaju muškarci. Od 21 županije njih sedam bilježi veći postotak ovisnika od prosjeka države.

Za suzbijanje zlouporabe droga u 2013. potrošeno je gotovo 118 milijuna kuna.

Nezavisni Branko Vukšić upozorava kako je hrvatsko društvo postalo tolerantno i prema kriminalu i konzumaciji alkohola i droga.

Moramo mijenjati postojeću praksu, napustili smo sve što je vrijedilo, mlade smo pustili da se druže samo po kafićima, kaže zastupnik i upozorava da je danas 'laše doći do droge nego kupiti gumicu za brisanje'.

To je pošast s kojom se ne mogu baviti samo institucije države, njome se treba baviti cjelokupno društvo, poručio je Vukšić.

Ana Komparić Devčić (SDP) podsjeća da se za svjetskog nogometnog prvenstva najviše reklamirao alkohol, dakle sugeriralo se da je normalno baviti se sportom i piti alkohol. 'Mislim da bi takve reklame trebalo zabraniti na televiziji', kaže zastupnica.

Vukšić je suglasan da bi trebalo zabraniti reklame za pivo. 'Pivo je proglašeno hranom, kada se nahranite sa 10 litara piva jeste li onda uhranjeni ili ste pijani? Pijani ste ko čep', kaže Vukšić.

I dok većina zastupnika hvali izvješće i njegovu studioznost, Branko Hrg (HSS) njime nije zadovoljan, jer ništa, kaže, ne govori o prevenciji i amatreskom sportu.

Koliko bi se mladih spasilo od droge da se minimalno ulagalo u amaterski sport, zapitao se Hrg pozvavši kolege da razmisle i o porukama koje sami šalju.

Koja se to poruka šalje iz sabornice, od onih (zastupnika) koji kažu da treba legalizirati lake droge, zapitao se Hrg.