NOVI BISER HRVATSKOG ŠKOLSTVA

Jeste li znali da srednjoškolce morate iznova upisivati svake godine? Ispitali smo kako se škole nose s ovom birokratskom gnjavažom

17.09.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Učenici Športske gimnazije u Zagrebu ostali su iznenađeni prvi tjedan škole, kada su razrednici zatražili od njih upisnice i svjedodžbe kako bi se mogli upisati u drugi razred, kao i njihovi roditelji, kojima je to bio prvi glas da upisnice uopće postoje. Od roditelja koji imaju djecu u drugim srednjim školama u Zagrebu doznali smo kako od njih nitko nije tražio da ispunjavaju upisnice. Povodom toga, kontaktirali smo s nekoliko srednjih škola te smo doznali da neke traže upisnice, a neke ne. Tu smo nelogičnost pokušali razjasniti u Ministarstvu obrazovanja

'Iznenadila sam se kad su nam na sastanku u školi rekli za te upisnice i nije mi jasno što će im to. Dijete sam upisala na četiri godine, a ne samo na jednu, pa bi pretpostavka trebala biti da dijete želi biti upisano do kraja školovanja i upis u viši razred trebao bi ići automatski, a ne da se svake godine moraju nositi upisnice. Da ne želim da nastavi školovanje, onda bih zatražila ispisnicu. Osim toga, danas sve podatke imaju u računalima i smatram da je ovo potpuno nepotrebno', ispričala nam je revoltirana majka jednog djeteta iz Športske gimnazije koja smatra da se bez razloga stvorila napetost i opteretilo učenike na početku školske godine jer im se reklo da neće moći pohađati drugi razred ako ne donesu upisnice.

Iz Športske gimnazije navode kako su upisnice obvezne, pa ih učenici na početku školske godine moraju ispuniti te donijeti svjedodžbe. 'Upisnice su dokaz o statusu učenika, odnosno pomoću njih se upisuju u sljedeći razred', navode u školi te dodaju kako bi to po zakonu svi trebali provoditi.

Osim u Športskoj gimnaziji, upisnice se zahtijevaju u Hotelijersko-turističkoj školi. 'Pripremimo upisnice koje razrednici onda podjele učenicima, čija ih je obveza ispuniti kako bi se upisali u sljedeći razred', navode u učeničkoj referadi Hotelijersko-turističke škole.

>>> Ministrica Divjak uoči početka školske godine secirala reformu obrazovanja

No da nije isto u svim školama, pokazuju primjeri nekih drugih zagrebačkih srednjih škola. U VII. gimnaziji učenici ne moraju ispunjavati upisnice, kao ni u Gimnaziji Tituša Brezovačkog, u kojoj objašnjavaju kako je to vrijedilo prije nego što je došla digitalizacija.

'Sada to nema smisla i više nije potrebno jer postoji baza podataka i Ministarstvo u svakom trenutku može vidjeti status učenika', navodi tajništvo škole.

Iako svaka škola ima svoje pravilo po pitanju upisnica, iz Ministarstva obrazovanja navode kako je prema članku 29. Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama upisnica u školsku ustanovu dokument uz pomoć kojega se učenik upisuje u osnovnu školu, srednju školu ili učenički dom.

'Napominjemo da srednjoškolsko obrazovanje nije obvezno i da upis u prvi razred srednje škole ne znači da će učenik nastaviti svoje obrazovanje u upisanoj ili drugoj srednjoj školi, stoga je upisnica koju učenik na početku svake školske godine ispunjava dokument kojim potvrđuje da nastavlja svoje obrazovanje u odabranom programu obrazovanja', objašnjavaju u Ministarstvu te dodaju kako, sukladno članku 66. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učeniku srednje škole prestaje status redovitog učenika, među ostalim, i kada se ne upiše u sljedeći razred srednje škole.

Za svjedodžbe navode da ih učenici nisu dužni donositi jer se svi podaci o učenikovom obrazovanju nalaze u e-Matici.

Na pitanje jesu li škole koje ne traže upisnice u nekoj vrsti prekršaja ako se ne pridržavaju pravilnika i zakona, odgovor do zaključenja ovog članka nismo dobili.