LJETU JE KRAJ

Jesen stiže, za vikend kiša i pad temperature

31.08.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Danas je posljedni dan ljeta, ne, naravno, prema njegovom astronomskom računanju, nego prema računanju klimatologa. Zbog jednostavnosti izračuna i usporedbe, 'klimatološko ljeto' traje od 1. lipnja do 31. kolovoza

Za one koje zanimaju vremenska odstupanja u sljedeća 4 tjedna - posvemu sudeći nijedan neće biti znatno hladniji od prosjeka. Dapače.Očekuju se temperaturno prosječni pa i iznadprosječno topli tjedni.Gotovo je sigurno kako će vrlo toplih dana (najviša temperatura viša od25°C) u većem dijelu Hrvatske biti i u rujnu, osobito u ovome tjednu, ukojem neće izostati ni poneki vruć dan, s najvišom temperaturom višomod 30°C.

Premda za službene podatke valja pričekati današnja mjerenja, već prema dosadašnjima se može zaključiti kako je i ovo ljeto bilo iznadprosječno toplo. Na postajama Zagreb Grič i Maksimir bilo je i malo toplije od prošloga, te malo hladnije od pretprošloga, te posebice od rekordnog iz 2003. godine. Službeno klimatološko izvješće možete pogledati početkomo rujna na www.meteo.hr

I prvih 8 mjeseci 2009. godine (oko njezine 2/3) na spomenutim je postajama, a slično vjerojatno i na drugima u Hrvatskoj, bilo je iznadprosječno toplo, među desetak najtoplijih od kada postoje službena mjerenja (na Griču od 1861. godine.), od čega je većina, naravno, od 2000. godine. O sličnim temperaturnim odstupanjima, te o mnogim drugim događajima iz svijeta klimatologije, kao i o aktivnostima koje bi valjalo poduzeti kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, ovih će se dana raspravljati i zaključivati na Svjetskoj klimatskoj konferenciji, koja je počela jutros u Ženevi i trajat će do 3. rujna. Podrobnije će jamačno biti u mnogim medijima, a mnoge zanimljivosti možete naći i na stranicama Svjetske meteorološke organizacije.

Osim te konferencije u Ženevi će se održati i godišnji sastanak udruženja prezentera vremenske prognoze kojima je cilj osvještavanje javnosti za klimatske promjene i njihovo što jednostavnije i svrsishodnije predstavljanje gledateljstvu.

I tromjesečne prognoze za jesen (rujan-listopad-prosinac) upućuju na toplinu, a za one koji su propustili prošlu najavu izgleda vremena za sljedećih 6 mjeseci, evo još jednom:
Prema najnovijim prognozama za šest mjeseci unaprijed, jedini hladniji mjesec od prosjeka mogao bi biti listopad – vjerojatnost pozitivnog odstupanja njegove srednje temperature od prosječne je 34%, dok je za ostale mjesece većinom veća od 60%.

Prema najnovijim prognoza odstupanje temperature u sljedećim bi mjesecima trebalo biti sljedeće:

Rujan – oko prosjeka ili toplije diljem Hrvatske, vjerojatno više u istočnoj Hrvatskoj i dijelu središnje i gorske.
Listopad – oko prosjeka ili hladnije, vjerojatno izraženije u Dalmaciji, ponajprije u unutrašnjosti, te u Lici.
Studeni – oko prosjeka ili toplije, izraženije možda u istočnoj Slavoniji
Prosinac – toplije od prosjeka
Siječanj – oko prosjeka
Veljača – oko prosjeka ili malo toplije
Svakako valja spomenuti da se prognoze za sljedećih šest mjeseci izračunavaju sredinom svakoga mjeseca, tako da su moguće promjene, katkad čak i znatne.

A sljedeći vikend ponovno će, najvjerojatnije, doći do znatnijeg naoblačenja, mjestimične kiše, te pada temperature i bure. Pouzdanije o tome saznat ćete sljedećih dana, a hoće li i gdje biti i nevremena možete vidjeti od četvrtka na www.meteoalarm.eu

Budući da bi i nakon vikenda moglo biti kiše, uvjeti na cestama vjerojatno neće biti odveć dobri, a kako će gužve jamačno biti veće nego ovih dana, ne zaboravite na školarce i onu: 'čuvajte ih, pazite ih, jer znakovi su premalo'.

Članak preuzet s www.hrt.hr, uz autorovu suglasnost.