SRBIJA NE DOLAZI U DUBROVNIK

Jeremiću odbijen uvodni govor na Summitu RH

09.07.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Na Croatia Summitu 2009, koji večeras počinje u Dubrovniku, neće biti srpski ministar Vuk Jeremić, ali ni srpska delegacija. Zbog Jeremićeve ostrašćene antihrvatske retorike, Ministarstvo vanjskih poslova RH nije mu dopustilo govor na otvaranju pa je ovaj odustao od Summita

Jeremić je trebao doći umjesto premijera Mirka Cvetkovića koji je spriječen. No kako doznaje Hrvatska televizija, nije dobio dopuštenje za govor na uvodnom otvaranju, nego sutra. On je to odbio, jer je želio govoriti na otvaranju Summita zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom mađarske vlade Gordonom Bajnaijem, zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steibergom te ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske to je odbilo. Smatraju, izvijestila je Hrvatska televizija, da govor srpskog ministra Jeremića, zbog ranga dužnosnika koji govore na otvaranju Summita ne bi bio primjeren. Također su uzete u obzir Jeremićeve izjave u kojima je optužio Hrvatsku za etničko čišćenje.

Croatia Summit 2009. održava se pod nazivom Europski strateški imperativi - energija, investicije i razvoj.

Šefovi država ili vlada i visoki dužnosnici europskih i sjevernoameričkih zemalja te predstavnici međunarodnih organizacija razgovarat će o širenju EU-a i NATO-a na jugoistok Europe, energetskoj suradnji u Europi te o novim gospodarskim idejama i projektima.

Skup počinje uvodnim izlaganjima premijerke Kosor, predsjednika mađarske vlade Gordona Bajnaija, zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steiberga te ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta.

Na skupu će sudjelovati i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Uz Hrvatsku, ovogodišnji je domaćin vlada Kraljevine Švedske. Konferencija se održava četvrtu godinu zaredom.