PIŠI, PIŠI MI

Jeremić zamolio 80 zemalja da obrazlože svoj stav o Kosovu

28.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić uputio je pismo na adrese 80-ak zemalja u kojemu im predlaže da razmisle o dostavljanju svog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova Međunarodnom sudu pravde

Jeremić je pismo uputio onim članicama Ujedinjenih naroda koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili su bile neutralne prilikom glasovanja u Općoj skupštini UN-a. Međunarodni sud pravde ove će godine razmatrati je li proglašenje nezavisnosti srpske pokrajine bilo sukladno s međunarodnim pravom.

Jeremić im u pismu predlaže da podnesu pisanu izjavu Sudu pravde u kojoj izražavaju svoj službeni stav o, kako je rekao, 'ovoj stvari od apsolutnog značaja, do krajnjeg roka, 17. travnja 2009. godine'.

'Slučaj kosovske jednostrane deklaracije o nezavisnosti bilježi da je MSP po prvi put upitan da procijeni legalnost pokušaja secesije od jedne države članice UN', naveo je Jeremić u pismu.

'Shodno tome, zaključci suda ustvrdit će snažnu pretpostavku sa dalekosežnim posljedicama za sustav UN-a. Ovaj ishod će ili snažno odvraćati druge separatističke pokrete od pokušaja odcjepljenja, ili će proizvesti rezultat koji može da ih ohrabri da se slično ponašaju', naveo je Jeremić.

Šef srpske diplomacije je podsjetio da je 8. listopada 2008. godine Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom nalaže Sudu pravde da iskaže savjetodavno mišljenje o legalnosti poteza kosovskih institucija. Zemljama kojima se obratio ministar je ponudio i svaku pomoć pravnog tima Srbije, ako im je ona potrebna.