SPORNA DEBATA U NEW YORKU

Jeremić zabranio govoriti Majkama Srebrenice

08.04.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Predstavnici bošnjačkih i hrvatskih udruga žrtava predvođeni udrugom 'Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa' otputovat će u New York gdje će 10. travnja biti na javnoj raspravi u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, koja je posvećena ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja, saznaje agencija Anadolija (AA), iako neće moći sudjelovati u debati

Raspravu je, odmah nakon oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zakazao predsjedavajući Opće skupštine Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije.
'Jeremić je pozvao Srbe i srpske udruge, a bošnjačke i hrvatske udruge htio je izbjeći. Dovoljno govori činjenica da će panele na njegovoj raspravi voditi dvojica poznatih nacionalista iz Srbije. Mi smo se, međutim, nametnuli. Tražili smo da budemo na javnoj raspravi. Procedure su tekle teško. Tražili su nam čak Službene novine iz godine kada je objavljena naša registracija, pa sve do najsitnijih detalja!? Tražili su, zapravo, bilo što da nam onemoguće biti na raspravi. No mi smo ispunili sve zahtjeve. Na kraju, ipak nam neće dozvoliti da govorimo. Zbog toga ćemo u samom New Yorku odlučiti hoćemo li prosvjedovati u samoj zgradi UN-a ili ispred nje', kazala je za agenciju Anadolija Munira Subašićpredsjednica udruge 'Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa'.

Poručila je kako 'Majke Srebrenice' u New Yorku ne mogu biti nijemi promatrači. 'Ne možemo slušati neistine i laži koje se zasigurno pripremaju. Mi želimo reći pravu istinu o zločinima, zločincima i pravdi. Mi predstavljamo populaciju koja je u najtežem položaju u BiH, pa i na Balkanu. Mi moramo reći istinu, mora se čuti naš glas', dodala je Subašić.  Na pitanje što će konkretno u New Yorku poručiti američkoj i svjetskoj javnosti, Subašić je istakla kako će kazati samo istinu.

'Kazat ćemo da ovo što radi i pokušava plasirati Jeremić je nastavak onog što je započeo Dobrica Ćosić, a nastavili Ratko Mladić, Radovan Karadžić i mnogi drugi. U ime tobožnje istine želi se cijelom svijetu podvaliti neistina. Po toj verziji priče, koja sve više dominira, Srbi odnosno srpski nacionalisti su žrtve svjetske zavjere, a svi ostali su zločinci. Dokazat ćemo kako se u BiH i dalje krše ljudska prava, da se žrtve genocida nisu vratile u svoje prijeratne domove, da nisu pronašli kosti svojih najmilijih, da svi zločinci nisu izašli pred sud i dobili svoja imena i prezimena. Umjesto da se Jeremić bori za istinu, koju bi UN valjda trebao braniti, Vuk je istinu pretvorio u laž', istaknula je Subašić.

Naglasila je da će predstavnici žrtava pohvaliti pozitivne strane Haškog suda. 'Moramo biti pošteni i priznati kako je Haški sud sve do smrti Slobodana Miloševića radio pravu stvar. Istina, u posljednje vrijeme i u Haški sud je ušla politika, ali to je politika koja je došla od Srbije, Rusije i onih koji ih podržavaju. Haški sud je dosta toga korisnog uradio, dosta se prave istine saznalo tamo. Neki suci i tužioci su istinski izvršili svoju ljudsku profesionalnu misiju u Haagu', istaknula je Subašić za agenciju Anadolija. 'Majke Srebrenice' će se u New Yorku susresti i s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i drugim dužnosnicima UN-a.