NA ISTOKU NIŠTA NOVO

Jeremić: Prestanimo se pretvarati da je BiH država

24.04.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Vlasti Srbije ne priznaju državu Bosnu i Hercegovinu! Takav zaključak proizlazi iz intervjua koji je Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije, dao listu Washington Times tijekom njegova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga je primio tek zamjenik državne tajnice Jim Steinberg

On se usprotivio članstvu BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda nazvavši to bizarnim i nelogičnim uz objašnjenje da jedna Bosna i Hercegovina, koja nije država nego protektorat, nikako ne može biti članica jednog takvog tijela.

Teško da se može podvesti pod slučajnost to što je jučer to isto kazao i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske.

Jeremić je za Washington Times rekao da se, ako BiH treba biti protektorat, 'prestanemo pretvarati da je to država'. U suprotnom smatra da treba ukinuti međunarodnog gubernatora koji ima ovlasti kao nekadašnji potkralj Indije i pustiti da u zemlji zaživi stvarna demokracija. 'Odlučimo hoće li ona biti protektorat ili demokracija', rekao je on dodavši da Srbija vjeruje da je demokracija ta opcija.

Na ove njegove izjave i stavove jučer poslijepodne reagirao je Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova BiH. On je telefonom pozvao Jeremića i uložio službeni prosvjed i negodovanje zbog takvih izjava, utoliko više što je Jeremić tijekom nedavne posjete BiH pričao drugu priču, prenosi Pincom. info.

To je neprimjereno miješanje Srbije u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, priopćio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.