REVOLUCIJA SE ŠIRI

Jemen i Egipat vriju, tisuće na ulicama

27.01.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Više tisuća prosvjednika okupilo se u četvrtak u jemenskom glavnom gradu na poziv oporbe i zahtijevaju odlazak s vlasti predsjednika Ali Abdulaha Saleha, koji zemljom vlada 32 godine, javljaju agencije

Osim toga, najmanje tisuću osoba uhićeno je u Egiptu od utorka, od početka prosvjeda protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka, a prosvjedi se nastavljaju.

Manji prosvjedi nastavljeni su i u noći na četvrtak u Kairu, a policijske snage u velikom su broju nazočne na ulicama glavnog grada. Najmanje četiri prosvjednika i dvojica policajaca ubijena su u prosvjedima, potaknutima narodnom revolucijom u Tunisu, i dosad nezabilježenima u tridesetogodišnjoj vladavini Hosnija Mubaraka.

Kao i Tunižani, Egipćani se žale na rast cijena, nezaposlenost i autoritarnu vlast premreženu korupcijom.

Bivši čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei i veliki zagovornik reformskog pokreta u Egiptu najavio je za danas svoj povratak u zemlju, što bi moglo dati novu snagu prosvjednicima, koji zasad nemaju čelnu figuru koja bi ih vodila.

Revolucija jasmina u Tunisu, prvoj arapskoj zemlji u kojoj je predsjednik zbačen djelovanjem naroda, potresla je arapski svijet i izazvala niz sličnih prosvjeda u drugim zemljama.

Pokret 6. travnja, prodemokratska organizacija mladih, organizator prosvjeda, pozvala je Egipćane da nastave prosvjedovati. 'Četvrtak neće biti dan odmora, akcije na ulicama će se nastaviti', objavila je organizacija na Facebooku. Pokret ipak najveće prosvjede planira za petak, početak vikenda u Egiptu.

Neredi, kako je napisano, eskaliraju i u Jemenu. 'Tuniski predsjednik je otišao nakon 20 godina, 30 godina u Jemenu je dovoljno', skandirali su prosvjednici, potaknuti prosvjedima u Tunisu kojima je nakon 23 godine na vlasti protjeran predsjednik Zin El Abidin Ben Ali

'Ne obnovi mandata, ne nasljeđivanju vlasti', vikali su prosvjednici. Predsjednik Ali Abdulah Saleh (68) ponovno je izabran u rujnu 2006. na novi sedmogodišnji mandat. Iako je na vlasti od 1978, Saleh je prvi put na izborima formalno izabran 1999. godine. Amandmani na ustav, koji zabranjuje više od dva uzastopna mandata, o kojima parlament raspravlja unatoč protivljenju oporbe, mogao bi otvoriti put za doživotnu funkciju sadašnjem predsjedniku.

Oporba također predsjednika optužuje da vlast želi prebaciti na svog najstarijeg sina Ahmada, zapovjednika elitne revolucionarne garde.