SLOVENIJA

Jelinčič ustraje na referendumu za ulazak RH u NATO

13.02.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske Nacionalne stranke Zmago Jelinčič uložio je u petak u slovenskom parlamentu prijedlog zakona o referendumu za ulazak Hrvatske u NATO, na kojemu bi se odlučivalo o naknadnom potvrđivanju ili nepotvrđivanju Protokola o ulasku Hrvatske u NATO, kojega je slovenski parlament velikom većinom ratificirao u ponedjeljak

Jelinčič je na konferenciji za novinare izjavio da je uložio takav prijedlog kako bi preduhitrio slovensku Pučku stranku koja je također najavljivala takvu mogućnost, ali će se po Jelinčičevim riječima vjerojatno nagoditi s vladom i odustati od svog prijedloga.

U prijedlogu zakona koji je podnio Jelinčič od birača se zahtjeva da odgovore na pitanje: "Jeste li za to da stupi na snagu Zakon o ratifikaciji pristupnog protokola za ulazak RH u NATO, koji je usvojen u parlamentu?".

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar potvrdio je da je Jelinčičeva stranka u petak uložila svoj prijedlog i ako se utvrdi da je on formalno korektan parlament će se o tome morati izjasniti u roku sedam dana. No predsjednik parlamenta ocijenio je da nema izgleda da bi zastupnici prihvatili Jelinčičev prijedlog jer su hrvatski pristupni protokol već ratificirali i to velikom većinom, pri čemu je samo 11 zastupnika bilo protiv.

"Inicijativa o referendumu čini mi se besmislenom s obzirom na veliku potporu ratifikaciji u parlamentu, ali naš politički sustav predviđa takvu mogućnost. No, slovenska institucionalna politika je svoj posao završila i ratifikacija je u parlamentu dobila potporu tri četvrtine zastupnika", rekao je Gantar.

Po Gantarovim riječima, sjednica parlamenta na kojem bi se trebalo izjasniti o tom prijedlogu vjerojatno će se održati u četvrtak, ali po njegovu mišljenju ne postoji opasnost za rokove tijekom kojih bi Slovenija trebala ratifikacijski sporazum Hrvatske poslati NATO savezu.

Unatoč Jelinčičevu prijedlogu Protokol će stupiti na snagu u ponedjeljak ako do tada neke druge skupine koje to najavljuju ne prikupe 2500 potpisa za raspisivanje referenduma, pojasnio je Gantar.

"U tom bi se slučaju stvar jako zakomplicirala i Slovenija bi teško uhvatila rokove", pojasnio je Gantar.

Naime, kako je pojasnio, u tom bi slučaju, uz sedam dana potrebnih da se utvrđivanje broja prikupljenih potpisa, počeo teći rok od 35 dana u kojem inicijatori moraju prikupiti 40 tisuća potpisa, pa bi rok za predaju protokola bio ispušten.