PROBLEM SPORTSKI KOMENTATORI

Jelinčič: Slovence se u Hrvatskoj šikanira

17.06.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Čelnik slovenskih nacionalista Zmago Jelinčič zatražio je od premijera Boruta Pahora da na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije 30. ovog mjeseca ne dopusti zatvaranje pregovaračkog poglavlja tržišno natjecanje, javila je u četvrtak Slovenska tiskovna agencija STA.

Pahor je u srijedu nakon sjednice vlade izjavio da je vlada dvama parlamentarnim odborima preporučila zaključak po kojemu će Slovenija kao članica EU-a dati suglasnost za otvaranje triju i zatvaranje jednog pregovaračkog poglavlja na toj konferenciji, ali nije specificirao koja su poglavlja posrijedi.

No, Jelinčič pretpostavlja da će Pahor dopustiti zatvaranje pregovaračkog poglavlja tržišno natjecanje, a pitanje ponovnog poslovanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj vezati na 4. pregovaračko poglavlje, odnosno pregovore o slobodnom protoku kapitala, kako je to sugerirao ovog tjedna u ekskluzivnom razgovoru za HTV.

Prema navodima slovenskih medija, Jelinčič koji vodi manju parlamentarnu Slovensku nacionalnu stranku (SNS), preporučio je Pahoru da i poglavlje o tržišnoj konkurenciji uvjetuje pitanjem rada Ljubljanske banke jer tvrdi da je to sukcesijsko pitanje bivše Jugoslavije i da se Hrvatska protivi da se ono riješi prema sporazumu o sukcesiji nasljednica bivše SFRJ.

U pismu Pahoru, navode slovenski mediji, Jelinčič je kao dodatan razlog za blokadu tog poglavlja naveo navodno "stalno šikaniranje Slovenije i njenih građana" u Hrvatskoj.

Kao ilustraciju navodnog podcjenjivanja Slovenaca, Jelinčič je naveo da je komentator HTV-a u srijedu tijekom prijenosa nogometne utakmice Španjolska - Švicarska navodno rekao da su Španjolci na vrata Švicaraca uputili više udaraca nego što je ispaljeno projektila tijekom slovenskog domovinskog rata. U Sloveniji se inače ta utakmica nije mogla gledati na programu HTV-a budući da je drugi program Hrvatske televizije u vrijeme prijenosa utakmica "zatamnjen" zbog marketinških pravila budući da utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu prenosi i slovenska nacionalna televizija koja mora voditi računa o prihodima od reklama.

Jelinčič
je, navodi STA, od premijera Pahora zahtijevao da zbog incidenta tijekom prijenosa na HTV-u prosvjeduje kod premijerke Jadranke Kosor