afera masoni

Jelenić odlazi s dužnosti, a evo kako ga Vlada može smijeniti ako ostavku ne podnese sam

19.02.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, sada je izvjesno, odlazi sa svoje dužnosti, samo je pitanje koliko je ozbiljno shvatio poruku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i hoće li sam podnijeti ostavku. Jelenić, naime, može biti i smijenjen u Saboru, na Vladin prijedlog, što se u ovom slučaju može obrazložiti samo jednim mogućim razlogom: Ako svojim postupanjem nanese štetu ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti

Preostale mogućnosti odnose se na situacije poput njegove ostavke, trajne nesposobnosti za rad, optužnice za kazneno djelo ili neostvarivanja zadovoljavajućih rezultata rada Državnog odvjetništva, a vrijedi kazati da je izvještaj o njegovom radu u Saboru raspravljen upravo prošlog tjedna. Doduše, o tome se zbog trzavica u vladajućoj koaliciji još uvijek nije glasalo.

Jelenić je od Vlade dobio jasan signal da bi trebao podnijeti ostavku, pa da se izbjegne cijela procedura oko moguće smjene pred svjetlima reflektora. U tom slučaju on automatski dolazi na položaj zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

Po Zakonu o državnom odvjetništvu, eventualna smjena u Saboru događa se na prijedlog Vlade u kojemu jasno moraju biti naznačene osnove i razlozi za razrješenje. Prethodno se o tome mora pribaviti mišljenje nadležnog saborskog odbora.

  • +13
Dražen Jelenić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uloga Državnoodvjetničkog vijeća (DOV), samostalnog i neovisnog tijela koje po funkciji treba osigurati samostalnost i neovisnost državnog odvjetništva, u ovom slučaju nije osobito bitna: moguće je preispitati njegovu odgovornost tek ako se Jelenića smijeni i ako se on vrati na poziciju zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

'Na mjesto glavnog državnog odvjetnika imenovao ga je Sabor, pa ga Sabor može i smijeniti. No ako on bude razriješen zbog povrede dužnosti, logično je da bi se zahtjev o preispitivanju odgovornosti i kršenju načela pojavio i pred DOV-om', kazao je za tportal iznimno dobar poznavatelj ovog dijela pravosudnog sustava.

On predviđa da će se Jelenić najvjerojatnije sam povući, ako procijeni da se događaji razvijaju u tom smjeru.