DVOJICA UHIĆENA

Jelavićeva priča puna je nelogičnosti

10.04.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Priča o otmici Ante Jelavića podigla je veliku prašinu. Policija, kao i obično, daje štura izvješća, no zato se glavni akter, Ante Jelavić raspričao. Prepričavajući tijek i rasplet otmice, naveo je mnogo nelogičnih podataka

'Uspio sam pobjeći, valjda zbog njihove nesmotrenosti pustili su me sat vremena samog', izjavio je Ante Jelavić dodajući da su otmičari otišli u Mostar. Rekao je da je, izašavši iz kuće, otišao do susjeda koji su ga prepoznali. Potom se uputio, kako on tvrdi, pješice prema hrvatskoj granici.

Sljedeća nelogičnost jest prelazak granice iz BiH u Hrvatsku. Na nogama su bile policijske snage obiju država, a Jelavić neopaženo prelazi? On i za to ima odgovor. Kaže da u pograničnom području posjeduje zemljište te da točno zna gdje se može neopaženo prijeći u Hrvatsku.

Nadalje, Jelavić tvrdi da su otmičari pripadnici zagrebačkog krim miljea. Zbog čega su ga onda odveli u BiH? Kako je moguće da od stotina ljudi na tržnici u Utrini baš nitko ne primijeti otmicu? Iako su prve informacije upućivale na to da su Jelavića oteli njemu poznati ljudi, policija je jučer priopćila da je silom otet.

Tijekom razgovora s Jelavićem u četvrtak navečer utvrđeno da je Jelavić žrtva otmice počinjene od više nepoznatih počinitelja, koji su ga uz prisilu svladali i prisilno odveli na teritorij Bosne i Hercegovine, priopćio je MUP. Kako je moguće da u srijedu popodne na tržnici na Utrinama baš nitko nije primijetio 'upotrebu sredstava prisile', piše Jutarnji list.

U četvrtak ujutro, šefovi policije rekli su novinarima da je riječ o otmici. U priopćenju od četvrtka popodne ravnateljstvo policije objavilo je da se radi o 'nestanku', a od četvrtka navečer ponovno govore o otmici.

Podsjetimo, zbog povezanosti s otmicom Ante Jelavića, bivšeg člana predsjedništva BiH, u Zagrebu su u petak uhićeni Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćorić zvani Barun. Miličević je kao jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra MUP-a FBiH, dok je Vlado Ćorić bivši uposlenik zaštitarske tvrtke 'Bilić-Erić', čiji je suvlasnik Vinko Žuljević Klica.

Svi gore spomenuti bili su članovi 'Kažnjeničke bojne', specijalne postrojbe HVO-a kojom je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, u Haagu osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima u BiH. Premda je bio pripadnik Kažnjeničke bojne, s otmicom kao ni s oslobađanjem Ante Jelavića, nije bio povezan umirovljeni general HVO-a Stanko Baja Sopta.

Mario Miličević Baja, porijeklom iz Rame, bivši je dozapovjednik mostarske postrojbe HOS-a kojom je zapovijedao Vinko Martinović Štela, u Haagu također osuđen za ratne zločine. O Vladi Ćoriću, bivšem djelatniku zaštitarske tvrtke 'Bilić-Erić', manje se zna. Navodno je tijekom otmice Jelavića, baš kao i Miličević, bio u nizu telefonskih kontakata s tvrtkom Bilić-Erić, čiji je suvlasnik Vinko Žuljević Klica ovih dana otišao na rehabilitaciju u Varaždinske Toplice nakon prometne nesreće 2. ožujka u kojoj je od posljedica nesreće preminuo njegov otac Jozo.

Istražitelji sumnjaju i u povezanost drugih osoba bliskih Kažnjeničkoj bojni, koje će ovih dana biti pozvane na informativni razgovor u hrvatski i bosanskohercegovački MUP. Hrvatska policija u nekoliko je navrata poduzimala različite akcije uhićenja protiv pripadnika zagrebačkog podzemlja, ali ovo je prvi put da su aktivnosti usmjerene prema skupini proizašloj iz 'Kažnjeničke bojne HVO-a'.