PUŠTEN NA SLOBODU

Jelavića su cijelo vrijeme držali u Zagrebu

09.04.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije priopćilo je večeras da se Ante Jelavić, čiji je nestanak prijavljen jučer, nalazi na teritoriju Hrvatske i da je u tijeku kriminalistička obrada kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi s tim događajem

Nakon kriminalističke obrade policija će o utvrđenome kao i o poduzetim mjerama izvijestiti javnost, stoji u priopćenju načelnika ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca.

Jelavićeva supruga Iva Jelavić izjavila da je njezin muž živ i zdrav te da se nalazi u policiji na razgovoru. Dodala je da nije upoznata s okolnostima tog slučaja, ni s mjestom njegova boravka u vrijeme odsutnosti te da će informacije o svemu dati policija.

Ključnu ulogu u njegovu oslobađanju odigrao je pritisak nekoliko osoba iz hercegovačkog lobija u Zagrebu. Riječ je navodno o Vinku Žuljeviću Klici i umirovljenom generalu HVO-a Stanku Sopti Baji. Je li otkupnina od milijun eura, koju su otmičari navodno tražili, plaćena, još nije poznato. Jelavić ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Zbog toga nije bilo moguće njegovo izručenje vlastima u BiH. Čini se kako su mu otmičari išli na ruku kada su ga pustili u blizini hrvatske granice, tako da Jelavić može prijeći u državu u kojoj mu je garantirana sloboda. No prema najnovijim, nepotvrđenim informacijama, Jelavića su otmičari navodno cijelo vrijeme držali u Zagrebu.

Dostavljač hrane na ulaznim vratima Miramarske 40 gdje živi obitelj AnteJelavića


Jelavić je u dva navrata bio izviješten da su ga 'obavještajci' iz BiH, uglavnom Bošnjaci, pokušali oteti. Prvi put pokušali su ga oteti potkraj 2005. u rodnoj kući u mjestu Podprolog kod Vrgorca, na samoj granici BiH i Hrvatske. U drugom navratu, tijekom 2006., su ga više dana motrili u stanu u Splitu gdje su Jelavićevi boravili ljetnih mjeseci, piše Večernji list.

Jelavić je u prijepodnevnim satima iz stana u Miramarskoj, nedaleko od hotela International, krenuo prema tržnici u Utrinama. Oko 13 sati krenuo je prema školi po mlađeg sina. U međuvremenu je svratio do trgovine, u kojoj je kupio kućne potrepštine. Nakon obavljene kupnje uputio se do svojega džipa, nakon čega mu se, oko 13.30 sati, gubi svaki trag. Stariji je sin krenuo prema tržnici, gdje je pronašao njegov džip. Ključevi su bili u autu, kao i druge Jelavićeve osobne stvari te vreće sa stvarima koje je kupio u trgovini. Ondje je bio i njegov mobitel. Nije se, međutim, s punom pouzdanošću mogla utvrditi točna lokacija na kojoj se Jelavić tada nalazio, a policija je sumnjala kako bi poziv iz Jablanice mogao biti pogrešan trag.

Odmah nakon zaprimljene dojave hrvatska je policija kontaktirala s policijskim agencijama u BiH, koje su informaciju proslijedile obavještajnim službama. U međuvremenu je hrvatska policija, doznaje se, započela provjeru telefonskih poziva koje je Jelavić imao posljednjih dana.

Nekoliko je mogućih verzija o kojima se nagađa u obavještajnim, policijskim i krugovima bliskim bivšem hrvatskome članu Predsjedništva BiH. Prema jednoj je riječ o klasičnoj otmici, kojoj je u pozadini novac. Iako Jelavić posjeduje stan u Zagrebu i Splitu te obiteljsku kuću u Mostaru, teorija s novcem kao motivom ima klimavu pozadinu jer posljednjih godina nije imao značajnijih financijskih ili poslovnih pothvata.

Druga se verzija vrti oko ubojstva Joze Leutara jer je general HOS-a Ante Prkačin nedavno pred Tužiteljstvom u Sarajevu ustvrdio kako je'doznao' da je upravo Jelavić naložio ubojstvo, na što je i Jelavić za Večernjak ustvrdio da je riječ o glupostima.

Treća
se, pak, verzija veže uz slučaj Hercegovačke banke, za što mu se već sudilo u BiH. Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku, kako bi izbjegao presudu sa suđenja pod patronatom međunarodne uprave, dulje vrijeme skrivao na nepoznatoj lokaciji u strahu da ne bi bio otet i predan vlastima BiH.

Podsjetimo, bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH nakon prvostupanjskoga postupka koji je režiran pod vodstvom sudaca iz međunarodne administracije koja upravlja BiH sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od devet i pol godina. Nakon žalbe koju je podnio njegov braniteljski tim, Apelacijsko vijeće sastavljeno od domaćih sudaca ukinulo je presudu i optužnicu te naredilo vođenje novoga postupka zbog navodnih zloporaba oko rada Hercegovačke banke iz Mostara.

Jelavić je najprije odlukom bivšeg visokog međunarodnog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha 2001. smijenjen s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva zbog političke pobune Hrvata iz BiH u projektu Hrvatske samouprave. Tada su Hrvati napustili sve institucije u vlasti zbog izborne prijevare i inženjeringa, a protiv Jelavića i nekoliko drugih bliskih suradnika vođen je i sudski postupak zbog 'rušenja ustavnoga poretka'. Presudom su oslobođeni svih optužbi.