ODVJETNICI UPLATILI 100.000 EURA

Jelavić na slobodi: Sto posto sam u pravu!

22.01.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Hrvatski državljanin Nikica Jelavić osuđen je u četvrtak na Zemaljskome sudu u Kemptenu zbog pokušaja prijevare i navođenja svjedoka na davanje lažnih iskaza uvjetno na dvije godine zatvorske kazne uz kušnju od tri godine te na novčanu kaznu od 100.000 eura, priopćio je taj sud dodajući da je novac uplaćen i da su ispunjeni uvjeti za njegovo puštanje na slobodu

BERLIN - "Odvjetnici gospodina Jelavića su uplatili su 100.000 eura, čime su ispunjeni uvjeti za završetak procesa i puštanje okrivljenika na slobodu", priopćio je Zemaljski sud. Sudsko vijeće sa sucem Christophom Schwiepacherom na čelu prihvatilo je time nagodbu državnog odvjetništva i obrane postignutu u utorak, prvog dana suđenja.

Jelavić je u 11.20 sati slobodan izašao sa suda. 'Sto posto sam u pravu, ali sam procijenio da mi je pametnije da se s Bavarskom ne svađam oko novca', izjavio je Jelavić zaJutarnji list.

Državno odvjetništvo u Kemptenu Jelavića je teretilo da je lažnim dokumentima i navođenjem svjedoka na davanje lažnih iskaza Njemačku htio oštetiti za 530.000 eura. Jelavić je tražio odštetu za vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Kemptenu, gdje mu se 2004. sudilo zbog pljačke draguljarnice, ali je tom prilikom oslobođen optužbe. Visoki odštetni zahtjev Jelavić je pokušao potkrijepiti lažnim dokumentima koji su trebali poslužiti kao dokaz da su mu za vrijeme boravka u zatvoru propali unosni poslovi.

Jelavić je na osnovi međunarodne tjeralice u srpnju prošle godine uhićen na slovensko-hrvatskoj granici, nakon čega je izručen Njemačkoj.