plaće

Jednosatni štrajk sanitetskog prijevoza i u Vukovarsko-srijemskoj županiji

12.02.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Jednosatnom štrajku Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza (HSSP), zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, u srijedu su se odazvale i podružnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji

To je za Hinu potvrdio sindikalni povjerenik HSSP Doma zdravlja Županja Franjo Šerbetar te istaknuo nužnost izmjene uredbe o koeficijentima.

Po Šerbetarovim riječima, nepravda u visini koeficijenata između sanitetskog i hitnog prijevoza počela je 2011. kad su razdvojene hitna pomoć i sanitet pri čemu je djelatnicima hitne pomoći plaća smanjena za tri posto, a djelatnicima sanitetskog prijevoza za čak 22 posto.

'Djelatnici hitnog prijevoza danas tako imaju koeficijnet 0,951, a mi 0,776 što u konačnici donosi razliku od oko 1.500 kuna u visini plaće na našu štetu iako mi obavljamo puno veći obim posla od djelatnika hitne pomoći0, objasnio je Franjo Šerbetar dodajući kako primjerice vozači hitne pomoći godišnje vozilima prijeđu do 1.000 kilometara, a sanitet u godinu dana 'odradi' oko 8.000 kilometara.

Problem bi se, tvrdi Šerbetar, riješio izmjenom Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, no sluha za to, kako ističe, kod mjerodavnih nema.

Također je kazao kako je današnji štrajk, koji je trajao od 13 do 14 sati bio štrajk solidarnosti, a ukoliko ne bude dogovora s ministrom zdravstva, štrajk će se nastaviti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupno je 29 vozača sanitetskog prijevoza, po 9 u Županji i Vukovaru te 11 u Vinkovcima i svi su bili u solidarnom štrajku i nisu prijevozili pacijenente, osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti.