GOSPODARSKI KRIMINAL

Jednomjesečni pritvor za bivše direktore MTČ-a

30.07.2010 u 19:05

Bionic
Reading

Tomislav Farkaš i Vladimir Bošnjak, bivši direktori MTČ Tvornice rublja i MTČ-a, ispitani su u sklopu istrage zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora te im je određen jednomjesečni pritvor

Bošnjaka se sumnjiči da u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za MTČ od 21. studenoga 2008. do 26. travnja ove godine nije uplatio 10,7 milijuna kuna prema proračunima i fondovima. U tom razdoblju tvrtka je obveze prema dobavljačima podmirivala cesijama zbog blokade žiro-računa.

'Utvrđeno je i da je sklopio ugovor sa slovenskom državljankom, ženom većinskog vlasnika društva, o prodaji četiri apartmana u Sloveniji za 222.851 kunu, bez procjene vrijednosti apartmana', izvijestili su iz PU međimurske, dodajući da je naknadno Porezna uprava utvrdila tržišnu vrijednost apartmana od 879.358 kuna.

Farkaša se sumnjiči da je kao predsjednik Uprave MTČ Tvornica rublja, bez znanja i odluke nadzornog organa, dao izraditi kreditnu karticu Diners Club Adriatic, koju je 2007. i 2008. godine neovlašteno koristio za plaćanje raznih troškova i usluga u iznosu od 187.894 kune. Sumnjiči ga se i da je u više navrata na blagajni poduzeća podigao gotovinu za službena putovanja kojih nije bilo te je time pribavio nepripadajuću mu imovinsku korist od 26.638 kuna.

'Također, 2008. godine kupio je patent 'Poplun za trudnice' od vlasnika obrta za 1,2 milijuna kuna, bez uporabne vrijednosti za poduzeće. Iste je godine u dva navrata naložio da se jednom trgovačkom društvu isporuči roba sa skladišta u ukupnoj vrijednosti od 113.568 kuna, a tu je robu osobno naplatio u gotovini u iznosu od 4.500 eura, koje nije položio na blagajnu društva.

Navedeno stoji
u priopćenju PU međimurske, čiji su službenici bivšim direktorima MTČ-a, nakon pretrage njihovih stanova i vozila, oduzeli poslovnu dokumentaciju i mobitele.