testiranje na koronu

Jednima bris uzimaju iz nosa, drugima iz grla, a trećima i iz nosa i iz grla. Evo objašnjenja

03.12.2020 u 19:53

Bionic
Reading

Nekim građanima koji se idu testirati na koronavirus epidemiolozi uzorak brisa za testiranje uzimaju iz nosa, drugima iz grla, a trećima pak oba brisa

Iz HZJZ-a kažu za Dnevnik.hr da se za detekciju virusa SARS-CoV-2 preporučuje uzimanje obriska nazofarinska, odnosno samo brisa nosa.

''Međutim, moguće je različite uzorke obrisaka koristiti za dijagnostiku COVID-19. To su obrisak nazofarinksa koji mora uzimati zdravstveni radnik educiran za takvu vrstu uzorkovanja. Malo je jednostavnije uzeti obrisak orofarinksa (bris grla, op.a.) i prednjeg nosnog hodnika'', objašnjavaju iz HZJZ-a.

Dodaju da su se u početku uzimala oba brisa, a neka testna mjesta još uvijek prakticiraju uzimanje oba obriska. Objašnjavaju da je u tim slučajevima to riječ interne procjene prema mogućnostima pojedinog testnog mjesta.

''S obzirom na velike probleme u ospkrbi tržišta dovoljnom količinom odgovarajućih štapića za uzorkovanje, preporuča se racionalniji pristup i uzimanje samo obriska nazofarinksa.

  • +12
Brzo testiranje na Covid-19 u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

U principu, ako osoba ima neke smetnje u području nosnih hodnika zbog kojih nije moguće uzeti obrisak nazofarinksa ili postoji rizik od pojave komplikacija, tada se uzima obrisak orofarinksa'', objasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i istaknuli da rezultat testiranja ni u jednom od ovih slučajeva ne ovisi o vrsti brisa.