EKSPLOZIJA U MOSKVI

Jedna od samoubojica imala je samo 17 godina

02.04.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Identificirana je jedna od dviju žena samoubojica koje su prouzročile smrt 39 ljudi u moskovskoj podzemnoj željeznici u ponedjeljak i utvrđeno je da se radi o 17-godišnjoj Dženet Abdurahmanovoj, udovici čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova, piše u petak ruski dnevnik Kommersant

'Vjeruje se da se Dženet Abdurahmanova, udovica čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova, raznijela eksplozivom u metrou u znak osvete zbog njega', piše pod fotografijom para koju je objavio Kommersant.

Po izjavama dagestanskih istražitelja, Dženet se upoznala s Magomedovom preko interneta kada joj je bilo 16 godina. Dogovorili su susret uživo i on ju je gotovo silom odveo kod sebe.

Umalat Magomedov, koji je bio poznat i kao Al-Bara, ubijen je tijekom specijalne operacije 31. prosinca prošle godine. On je bio blizak s Dokuom Umarovom, čelnikom boraca na Sjevernom Kavkazu.

Kako se Dženet našla među ženama samoubojicama, nije poznato. 'Moguće je da je nakon smrti supruga pala pod utjecaj vahabitskih ideologa koji su je uvjerili da se treba žrtvovati u znak osvete zbog muža', smatraju istražitelji.

Kommersant piše da identitet druge žene samoubojice iz moskovskoga metroa još nije utvrđen, ali da bi se moglo raditi o Marhi Ustrahanovoj iz Čečenije.