BALKANSKA STAZA SLONOVA

Jedino u Hrvatskoj bivši predsjednik ima doživotne privilegije

16.07.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Odnos prema bivšim predsjednicima delikatno je pitanje za većinu zemalja, a njihove privilegije u vremenu krize mogu biti težak teret za siromašne zemlje poput Hrvatske ili Srbije

Uloga bivših šefova države u politici i društvu zemlje može biti značajna ili beznačajna, ali su svi, bar na neko vrijeme, zbrinuti paragrafima zakona. U Srbiji je devedesetih godina burno prosvjedovano protiv zakona o bivšim predsjednicima, ponajviše zbog široke ruke zakonodavca, pa je akt donesen sljedećom prilikom, po ugledu na zemlje u okruženju i svijetu.

Srbija danas ima četiri živa bivša predsjednika: Milana Milutinovića, Zorana Lilića, Vojislava Koštunicu i Borisa Tadića.

Milanu Milutinoviću se sudilo u Haagu za ratne zločine, ali je oslobođen krivnje, o Zoranu Liliću se pisalo kao o čovjeku koji ima odlične odnose s Moamerom Gadafijem, a vijest dana je bila kada je obrijao brkove. Vojislav Koštunica je, kao predsjednik DSS-a, ostao aktivan u političkom životu Srbije. Sada Srbija ima još jednog bivšeg predsjednika – Borisa Tadića.

U Srbiji predsjednik Republike po odlasku s funkcije ima pravo na počasni naziv 'bivši predsjednik Republike' (iako predsjednik Tomislav Nikolić misli da to nije odgovarajući naziv) i na naknadu plaće (80 posto od predsjedničke plaće) dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uvjete za mirovinu, ali najviše šest mjeseci otkada mu prestane mandat. Kada se zaposli ili ode u mirovinu ima pravo na dodatak do 80 posto predsjedničke plaće. Također ima pravo i na ured, savjetnika, tajnicu i službeni automobil s vozačem.

Sve ove pogodnosti može koristiti onoliko dugo koliko mu je trajao mandat. Može ga osiguravati policija ili vojska godinu dana po prestanku mandata, ali to se može produžiti ako postoje opravdani razlozi. Predsjednik Republike koji je razriješen dužnosti nema prava na ove pogodnosti.

Bivši predsjednici i u drugim zemljama imaju slične pogodnosti.

'Doživotni bivši predsjednik', kako je sam sebe nazvao Stjepan Mesić, poslije dva petogodišnja mandata na čelu države, mogao bi zaista doživotno imati sve privilegije koje mu osigurava Zakon o posebnim pravima po prestanku obavljanja dužnosti, piše Politika.

'Najavljene su izmjene tog zakona, čak je prije tri godine podnesen i zahtjev za ocjenu ustavnosti, kalkulira se o ograničenju privilegije na rok od pet godina, poslije čega bi bivši predsjednik postao umirovljenik, doduše, s nešto većim primanjima. Bez obzira na sve, Mesić i dalje uživa u luksuzu zagrebačke vile koja mu je dodijeljena na korištenje, ima na raspolaganju službenika, automobil i vozača, povlaštenu mirovinu, i sve to se plaća iz državne blagajne.'

'Predsjednik nikada nije privatna osoba, pa ni kada mu istekne mandat. Dolaze mi i bivši i sadašnji predsjednici, ambasadori, ministri… Pozivaju me na svjetske konferencije da održim govor, a za to se ne mogu spremiti u svojoj kuhinji', govorio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik ima pravo i na tjelohranitelja, sve moguće privilegije koristi trajno i kada umre troškove sahrane snosit će Hrvatska. 'Od obitelji sam tražio čvrsto obećanje da u mojoj sahrani država neće sudjelovati. No svi će se načekati, jer imam namjeru još dugo živjeti i biti aktivan', poručio je Mesić svojim kritičarima.

Iako tvrdi da je prve godine poslije odlaska s funkcije potrošeno 100.000 eura za funkcioniranje Ureda bivšeg predsjednika, podaci iz državnog budžeta govore kako su troškovi bili dvostruko viši. Prošle godine potrošeno je navodno više od 150.000 eura. Problem će se pojaviti kada se pojavi još koji bivši predsjednik, ali je aktualni predsjednik Ivo Josipović najavio kako se vraća na Pravni fakultet i predavanjima studentima.

U Sloveniji je drugačije. Drago Balažič, novinar Radio Slovenije, kaže: 'Janez Drnovšek je umro, Milan Kučan je živ, ali su mu, prema odluci vlade, uzeli ured, tajnicu, automobil, nema više ni putnih troškova ni proračun. On je običan građanin, koji se tu i tamo pojavljuje, daje intervjue i na svaku njegovu riječ se pazi. Javnost bliža desnici preuveličava njegov utjecaj. Kučan je, kada mu je prestao mandat, osnovao Društvo Forum 21 u kojem su bili svi važniji ljudi, sada su neki otišli, neki postali tajkuni i više ih nema toliko. Ali, Kučan ima utjecaj i oglašava se kada su važne teme. Dosta je aktivan, ide na javne događaje, okrugle stolove. Bio je u središtu pažnje kada je podržao Zorana Jankovića na posljednjim izborima. Kažu da je Janković bio Kučanov projekt.'

Balažič kaže da su u Sloveniji srezane mirovine svim bivšim dužnosnicima, pa nemaju više dodatke već čiste mirovine. 'Kučan lijepo živi, mada je možda nezadovoljan stanjem u zemlji. Za ljude s ljevice i centra on je još veliki autoritet, a za druge je izvor zla i u svemu vide njegove prste.'