PARASTOS U BEOGRADU

'Jedina im je krivnja što su bili Srbi i pravoslavci'

04.08.2010 u 16:15

Bionic
Reading

U beogradskoj crkvi Svetog Marka u srijedu je u nazočnosti nekoliko stotina ljudi, među kojima je bio i predsjednik Boris Tadić, održano bogoslužje posvećeno srpskim žrtvama hrvatske vojno-redarstvene akcije Oluje

Bogoslužje (parastos) je predvodio srbijanski patrijarh Irinej. 'Sve se to dogodilo u jednom vremenu koje je bilo lišeno razuma, u vremenu bez imalo čovjekoljublja, u jednom vremenu gdje je zlo pobijedilo, a pravda i istina bili pogaženi', poručio je Irinej u obraćanju okupljenima.

Pozvavši ih da se pomole za duše nedužnih Srba, srbijanski patrijarh naveo je da je njihova 'jedina krivnja bila u tome što su bili Srbi i pravoslavne vjere'.

U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Beta, glavni tajnik Udruge Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se, prema podacima UNHCR-a, u Hrvatsku vratilo oko 53 tisuće Srba, ali da se povratak izbjeglih i dalje realizira sporo.

Po njegovim riječima, položaj Srba 15 godina nakon Oluje i dalje nije mnogo drukčiji u odnosu na prve godine nakon izgnanstva.

On je dodao da Hrvatska još nije riješila pitanje imovinskih i stanarskih prava izbjeglih Srba te kao probleme s kojima se suočavaju Srbi povratnici naveo nepriznavanje radnog staža i uskraćivanje prava na mirovine.

Budimir je kazao da je potrebno stvoriti uvjete za održivi povratak Srba koji se žele vratiti u Hrvatsku te da onima koji to ne žele treba omogućiti integraciju u srpsko društvo.