VELIKI PETAK NA UVOZU

Jedemo samo 40 posto ribe iz Jadrana

09.04.2009 u 22:25

Bionic
Reading

Na Veliki Petak meso ne jede većina Hrvata, stoga će navala na ribu biti ravna samo onoj na Badnjak. No unatoč čistom moru, Hrvati će jesti i uvoznu ribu

Srdelice, orade, škarpine i ostale morske delicije nerijetko potječu iz nekih sjevernoafričkih ili sjevernoeuropskih zemalja, upozorava Petar Baranović, predsjednik Sindikata hrvatskih ribara.

Samo smo lani u Hrvatsku uvezli ribe i mekušaca za 113 milijuna dolara, dok tek desetak milijuna dolara veći izvoz trebamo zahvaliti 85 milijuna dolara vrijednom izvozu tune uzgojene za Japan.

'U prosjeku je samo 40 posto domaće, a čak 60 posto uvozne ribe, čak i onih vrsta koje sami kavezno uzgajamo', kaže Baranović za Večernji list i ističe da je u pitanju baš sva riba koja podnosi avionski prijevoz.

Još je gora situacije sa smrznutom ribom. Pitajte u Ledu što su zamrznuli od jadranske ribe', kaže Baranović. Procjene su da hrvatski ribari iz Jadrana godišnje izlove oko 45.000 tona, s neprofesionalnim ribarima i 70.000. Računa se da 800 talijanskih brodova iz ZERP-a izvuče minimalno 50.000 tona, kaže Baranović.