ZIMSKI CJENIK

Jedan vojnik u Italiji čisti snijeg za 60 eura na dan

07.02.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Jednotjedni rad desetorice vojnika koji su lopatama otklanjali snijeg s pločnika stoji tri tisuće eura. Upotreba vojničkih bagera 800 eura na dan...

Trebamo vojsku da nam pomogne prevladati posljedice zime. Može, evo cjenika!

Vojna intervencija i u borbi s visokim snijegom i ledom ima svoju cijenu. Angažiranje svakog vojnika stoji 60 eura na dan. Upotreba bagera u posjedu vojske stoji 800 do 900 eura na dan, a malih bagera stoji 200 eura na dan. Gradonačelnici koji žele pomoć vojske moraju to platiti.

Jednotjedni rad desetorice vojnika koji su lopatama otklanjali snijeg s pločnika stoji tri tisuće eura. Upotreba vojničkih bagera 800 eura na dan itd. Gradonačelnik Urbina Franco Corbucci zatražio je intervenciju vojske s obzirom na to da je sve zatrpano sa 1,5 metara snijega. Tu intervenciju morat će platiti, kao što će morati platiti intervenciju vojske svi gradonačelnici koji su zatražili pomoć. Osim plaće za otklanjanje snijega, vojnicima moraju biti plaćeni hrana i smještaj.

U Italiji su snijegom zatrpana mjesta u središtu Apenina. Vojska je pozvana u pomoć u Urbinu, Forli, Ceseni, Rieti, Sieni itd., ali i u Rimu. Trenutačno je angažirano ukupno 530 vojnika i 94 bagera te ostalih strojeva za čišćenje kolnika. Ministarstvo obrane obznanilo je da taj cjenik za vojnu intervenciju nije 'tržišni', nije visok, već je dogovoren između ministarstava. Postoji i mogućnost da gradovi izbjegnu plaćanje intervencije oružanih snaga tako da gradonačelnici proglase izvanredno stanje. No intervenciju vojske opet netko treba platiti, pa to znači da bi moglo doći do novih poreza na benzin.

Žele li gradonačelnici na sebe preuzeti odgovornost uvođenja novih poreza? Ima i onih kao što je guverner regije Marche Gianmario Spacca, koji ne želi proglasiti izvanredno stanje da ne bi utjecao na uvođenje novih poreza, već će vojnu pomoć platiti iz regionalnog budžeta.