MAJKA U POTRAZI ZA PRAVDOM

Jedan sin umro na porodu, drugi ostao teški invalid

24.04.2009 u 10:09

Bionic
Reading

Dijana Ančić iz Splita prije jedanaest je godina tijekom poroda izgubila jednog sina, dok je drugi blizanac ostao stopostotni invalid. Novi dokazi ipak bi, nakon toliko godina, mogli riješiti cijeli slučaj i ukazati na krivce za tragediju

Ginekologe splitske bolnice T. S., D. K., B. D. i T. B. Općinsko državno odvjetništvo još prije godinu dana optužilo je za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno teški invaliditet drugog blizanca. Uz njih su i dvojicu liječnika primarne zdravstvene zaštite, ginekologe A. D. i B. G., koji su vodili trudnoću Dijane Aničić, optužili za smrt djeteta.

Klinički bolnički centar Split dostavio je sudu prije nekoliko mjeseci novu dokumentaciju, koja bi za smrt jednog od blizanaca Dijane Aničić mogla teretiti četiri liječnika. Kad je sud dobio nove dokumente, cijeli predmet vraćen je u istragu radi dopune. U dokumentaciji je i CTG na kojem se vide otkucaji srca oba blizanca u trenucima prije poroda, što bi direkno ukazivalo na to da je jedan dječak preminuo zbog nečije pogreške.

Dijana se sama brine o 11-godišnjem sinu Duji, koji ne hoda, ne sjedi i ne govori. Dijana ga vodi sa sobom na posao. Za njegovu njegu potrebne su infuzije, kateteri, inhalatori, drenaže, klistir i sonde. Stoga je pokrenula i postupak za naknadu štete protiv KBC-a Split, tražeći odštetu veću od 1,5 milijuna kuna. No to može biti okončano tek kad se riješi kazneni postupak, piše Večernji list.