govor mržnje

Je li uskraćivanje dobrodošlice HDZ-ovcima u riječki kafić diskriminacija? Benčić: Ovo nije afera, ovo nije slučaj, ovo je događaj koji Plenković koristi i drži u medijima već tjedan dana

24.02.2021 u 22:47

Bionic
Reading

Je li uskraćivanje dobrodošlice HDZ-ovcima u jednom riječkom kafiću diskriminacija i segregacija na korak do fašizma ili izraz revolta i legitimna politička kritika? Vlada li govor mržnje u hrvatskom medijskom prostoru?

Član saborskog Odbora za medije Mario Kapulica (HDZ) u HTV-ovoj emisiji Otvoreno rekao je kako ne ide često u Rijeku i ne odlazi u kafiće čiji vlasnici govore određenim strankama ili skupinama da ne smiju dolaziti.

'Ja ne mislim da je ovo pitanje vezano isključivo uz HDZ. Ja znam da se bliže lokalni izbori i da svaka stranka pokušava iz svake situacije, pa moguće i ove, poentirati odnosno izvući neke poene za sebe. No o čemu mi danas razgovaramo? Razgovaramo o tome da nije prihvatljivo da se određena skupina ljudi koja podržava neku ideju, neki program, koja zauzima određena društvena stajališta i koja glasuje za određenu stranku, smatra manje vrijednom i da se na bilo koji način šalju poruke da bi takve ljude trebalo getoizirati, da bi ih trebalo izolirati i da bi trebala postojati mjesta na kojima bi njima bio zabranjen pristup i uskraćena neka usluga.', rekao je Kapulica napominjući kako je to nedopuštena diskriminatorna osnova.

Ističe kako nitko ne uskraćuje ljudima pravo da izražavaju svoje osjećaje ma kakvi oni bili.

'Oni mogu biti i ljubav i mržnja. Tko što voli i tko što mrzi je posve irelevantno. Vi vaše osjećaje možete i komunicirati, možete reći da nekoga mrzite. Kada to postaje problem? To postaje problem kada to u sebi sadrži nedopuštenu diskriminatorsku osnovu. U tome je problem', rekao je.

Potpredsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić je rekla kako je u emisiju došla kako bi rekla da je ovo klasična antitema iz kuhinje Andreja Plenkovića.

'Ovo nije afera, ovo nije slučaj, ovo je događaj koji Plenković koristi i drži u medijima već tjedan dana, a mediji to iz nekog razloga prate, samo zato da se zapravo ne bi bavio onim čime bi se trebao baviti a to je recimo obnova Banovine i Zagreba, pitanjem discipliniranja članova HDZ-a da se ne cijepe preko reda, da uvede reda u cijepljenje jer je i njegov ministar rekao da tu nema reda, dakle da se bavi onim pitanjima koja su od važnosti građanima', poručila je Benčić te nastavila:

'A čime se gospodin Plenković bavi? Bavi se jednom grubom politikom koju je njemu i HDZ-u uputio jedan revoltirani ugostitelj kojem je vjerojatno poslovanje ozbiljno ugroženo i tjera cijelo hrvatsko društvo da se sažalijeva nad HDZ-om: Kada govorimo o govoru mržnje i diskriminaciji to se stavlja u kontekst i gledaju se odnosi moći. Da li je zaista HDZ i g. Plenković ugroženi u ovoj zemlji? Ili su ugroženi radnici Brodotrogira koji 4 mjeseca nisu dobili plaću? Možda bi se time trebao baviti', rekla je dodavši da ovo nije prvi puta da premijer od sebe radi žrtvu.

Kontrirao joj je HDZ-ov zastupnik rekavši da se ne slaže s tezom da u slučaju kada je netko na poziciji moći onda se zabranjene osnove govora mržnje toleriraju.

'Korak dalje bi bilo da je prirodnije da netko puca na nekoga tko je na poziciji vlasti nego na nekog drugoga i da onda tražimo opravdanja za to. Molim vas nemojte u taj prostor ulaziti,' rekao je Kapulica.