ANALIZE STRUČNJAKA

Je li u Sunčevu sustavu stvarno otkriven deveti planet?

21.01.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Prema medijskim napisima koji se od jučer nižu naslovnicama moglo bi se zaključiti da bi u Sunčevom sustavu ipak mogao postojati deveti planet, kojeg su neki popularno nazvali 'Planet X', a drugi, skloniji drevnim mitologijama, Nibiru, te da bi on mogao biti mnogo veći od Zemlje.

Analize kretanja udaljenih tijela u Sunčevom sustavu već desetljećima ukazuju na takvu mogućnost, no par uglednih američkih astronoma jučer je objavio nove argumente koji, kako se čini, ovu hipotezu čine značajno uvjerljivijom.

Konstantin Batygin i Mike Brown s California Institute of Technology (Caltech) u Pasadeni napravili su računalnu simulaciju prema kojoj bi se na izduženoj orbiti moglo kretati neko tijelo veličine Neptuna kojemu za puni obilazak oko Sunca treba između 10 i 20 tisuća godina. Američki astronomski dvojac vjeruje da je golemi planet izbačen na rub Sunčeva sustava u njegovoj ranoj fazi prije nekih 4,5 milijardi godina te da se, usporen plinovima, smjestio na eliptičnoj putanji po kojoj danas putuje.

Najbliža točka te orbite - perihel mogla bi biti udaljena negdje između 200 i 300 astronomskih jedinica (jedna AJ je udaljenost Zemlje od Sunca), a najudaljenija - afel između 600 i 1.200 AJ. Za usporedbu najudaljeniji poznati planet Neptun kreće se na udaljenosti od oko 30 AJ, dok patuljasti planet Sedna koji putuje u dalekom Kuiperovom pojasu ima perihel na 76 AJ, afel na oko 936 AJ, a orbitalni period joj traje oko 11.400 godina.

Nove simulacije predstavljaju dosad najsnažniju potvrdu višestoljetnih priča o postojanju 'Planeta X' koje su u medijima i popularnoj kulturi vrlo često senzacionalistički, pseudoznanstveno ili čak suludo spiritistički interpretirane.

Svjesni takvih interpretacija i reakcija koje su one izazvale među ozbiljnim znanstvenicima, Batygin i Brown dobro su se pripremili na moguće kritike i seciranja skeptika.

„Ako kažete 'Imamo dokaze za Planet X', gotovo svaki astronom će reći: 'Opet to? Ovi tipovi su očito ludi'. I ja bih tako reagirao', rekao je Brown za ugledni časopis Science. „Po čemu je ovo drugačije? Po tome što smo ovaj puta u pravu“, dodao je.

Na čemu se temelji uvjerenje američkog astronomskog dvojca?

Batygin i Brown do svojih su zaključaka došli na temelju neobičnog grupiranja od ranije poznatih tijela koja kruže u orbitama udaljenijim od Neptunove. Prema njihovom izračunu postoji tek mala vjerojatnost od 0,007 posto, odnosno 1 : 15.000 da je to grupiranje tek puka slučajnost. Njihove kalkulacije pokazuju da je vjerojatnije da ga je svojom gravitacijom izazvalo neko tijelo 10 puta veće mase od Zemljine.

No unatoč svemu navedenom planetarni znanstvenici koji nisu uključeni u studiju ističu da treba imati na umu dvije ključne stvari:

1)Potvrde su matematičke prirode i temelje se na simulacijama, pa priča i dalje ostaje samo hipoteza sve dok se ne potvrdi izravnim promatranjima teleskopima (to priznaju i sami autori. 'Dok ne dobijemo izravno otkriće, to je samo hipoteza, mada potencijano vrlo dobra hipoteza', kaže Brown). Za izravno snimanje tijela trebat će pričekati najmanje nekoliko godina jer će ga, čak i ako je div poput Neptuna, na toliko velikoj udaljenosti biti vrlo teško vidjeti budući da do njega dopire izuzetno malo Sunčeve svjetlosti, a do naših teleskopa reflektira se još manje. Također treba imati na umu da su trenutne kalkulacije prilično neprecizne. Za usporedbu Neptun je otkriven nakon što su mjerenja pokazala da na putanju Urana utječe neko nepoznato tijelo velike mase. Na temelju anomalija francuski astronom i matematičar Urbain Le Verrier izračunao je sredinom 19. stoljeća koordinate mjesta na kojem bi se Neptun trebao nalaziti s točnošću od 1 stupnja, što je samo dva puta više od prividne veličine Mjeseca na nebu.

2)Čak i ako postoji, ovaj udaljeni svijet ni po čemu nije potvrda kataklizmičkih mitova o planetu Nibiru koji bi u doglednoj budućnosti, svojim prolaskom kroz unutrašnje dijelove Sunčeva sustava, mogao izazvati smak svijeta. Kako sami autori ističu on se već milijardama godina stabilno kreće na vrlo udaljenoj putanji, a nema nikakvih podataka da bi s nje mogao skrenuti. Prisjetimo se kako je bilo najavljeno da će Nibiru blizu Zemlje proći 2012. pa ništa od toga. Osim što je snimljen istoimeni SF film katastrofe.

Brown je ugledan znanstvenik, ali...

Treba odmah istaknuti da Brown nije tek neki nepoznati znanstvenik. U svijetu astronoma poznat je kao 'ubojica planet'a jer je svojim otkrićem Eris 2005. pokrenuo polemiku koja je završila degradacijom Plutona u kategoriju patuljastog planeta. Također je bio voditelj tima koji je 2003. otkrio patuljasti planet Sednu, malo manji od Plutona i Eris.

Brown kaže da mu je upravo otkriće Sedne bilo poticaj za pokretanje potrage za Planetom X. Naime, zaključio je da bi negdje daleko, na rubu Sunčevog sustava, mogao postojati golem planet koji je svojim gravitacijskim utjecajem mogao odvući Sednu u njezinu neobičnu, razvučenu orbitu.

Vinković: Vijest treba uzeti s rezervom

Naš ugledni astrofizičar prof. Dr. sc. Dejan Vinković kaže da se objektivno još uvijek ne može reći da je deveti planet otkriven.

'Američki dvojac pokazao je tek da postoje matematički argumenti u prilog postojanja planeta koji bi mogao pomoći u objašnjenju putanja nekih manjih tijela u dalekom Kuiperovom pojasu', rekao je Vinković istaknuvši da je takvih tvrdnji bilo i ranije.

'Još 1980-ih vodile su se velike znanstvene rasprave o mogućnosti postojanja Nemesis, zvijezde iz klase smeđih patuljaka, no njihova predviđanja do danas se nisu ostvarila. Ovaj put argumenti su uvjerljiviji, no još uvijek je tu podosta otvorenih pitanja. Jedini pravi odgovor bit će izravno otkrivanje planeta teleskopom, a ovo predviđanje daje neke najave u kojem dijelu neba bi ga trebalo tražiti', pojasnio je naš znanstvenik koji je u najprestižnijem časopisu Nature i sam objavio rad o evoluciji Sunčevog sustava.

Vinković ističe da treba biti pošten pa reći da ideja o tome kako izračunati da postoji deveti planet zapravo i nije originalno djelo Browna i Batygina.

'Prije samo nekoliko mjeseci o tome su govorili astronomi Sheppard i Trujillo jer su otkrili objekte slične malenom Plutonu koji imaju putanje iz kojih se može zaključiti da ih nešto povlači svojom gravitacijom. Brown i Batygin su međutim požurili pa su brže došli do izračuna gdje bi se hipotetski planet mogao nalaziti. Ne treba posebno isticati da će imena svih znanstvenika koji budu na neki način sudjelovali u otkriću Planeta X ostati zauvijek upisana u znanstvenoj povijesti', zaključio je Vinković.