SKANDAL NA POMOLU

Je li to Santorum zamalo nazvao Obamu nigerom?

30.03.2012 u 16:11

Bionic
Reading

Čini se da je Rick Santorum, kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, poznat po skandaloznim izjavama kojima se dodvorava ultrakonzervativnim biračima, autor dosad najtežeg verbalnog ispada u američkoj predizbornoj kampanji: predsjednika Baracka Obamu, bruje društvene mreže, umalo je nazvao nigerom!

Kritizirajući Obamu na skupu u Wisconsinu, Santorum je rekao: 'Znamo kakav je bio kandidat Barack Obama, protiv rata, vladin nig...'Tu je zastao i zamucnuo te nastavio s vlastitim tumačenjem Obaminih stavova: 'Amerika je bila uzrok podjela širom svijeta, ono što smo radili bilo je krivo, moramo se povući...', rekao je Santorum, čitajući valjda Obamine misli.

Snimka je sa zakašnjenjem od dva dana premrežila YouTube, a na Facebooku i Twitteru počeli su se pojavljivati prvi komentari na ono što izgleda kao Santorumov čisti rasistički ispad.

Iako se Santorum zaustavio na pola riječi, njegovi obožavatelji dobili su poruku. Oni koji Obamu još uvijek drže muslimanom i socijalistom - takvi se broje u milijunima i imaju velik utjecaj na politiku Republikanske stranke, koja je od dolaska Obame u Bijelu kuću postala njihov talac te ruglo demokracije i kamen spoticanja američkih institucija vlasti - u Santorumu prepoznaju zaštitnika koji će odagnati njihov strah od pretvaranja SAD-a u državu sličnu europskim demokracijama s izraženom socijalnom notom.

Bivši pennsylvanijski senator Santorum jedini je kandidat koji ugrožava pobjedničke izglede Mitta Romneya.

Santorum je dosad odnio pobjedu na republikanskim izborima u čak 11 saveznih država: u Iowi, Missouriju, Minnesoti, Coloradu, Tennesseeju, Oklahomi, Sjevernoj Dakoti, Kanzasu, Alabami, Mississippiju i Louisiani.


Od ukupno 34 dosadašnja izbora, Newt Gingrich pobijedio je u Georgiji i Južnoj Karolini.

Po projekcijama CNN-a, Santorum ima 259 delegata za stranačku konvenciju u kolovozu na kojoj će se birati protukandidat Baracku Obami za izbore u studenome. Romney, koji je i dalje favorit za pobjedu, ima ih 563. Za osiguranje nominacije potrebna su 1144 delegata.

Idući republikanski predizbori zakazani su za 3. travnja u Wisconsinu, Marylandu i glavnom gradu Washingtonu.