ZAMJENIK MINISTRA OKOLIŠA

Je li Šiljegu ovaj detalj pomogao ući u Mostov resor?

26.02.2016 u 10:44

Bionic
Reading

HDZ-ovac Mario Šiljeg novi je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, mostovca Slavena Dobrovića. Šiljeg je profesor s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, na kojem predaje više inženjerskih kolegija iz područja okoliša. Doktor je kemije koji se primarno bavi tehnologijama pripreme vode za piće. U slučaju Šiljegova imenovanja kao zanimljiv detalj iz prošlosti ističemo kako se zajedno s utemeljiteljem Mosta Nikolom Grmojom ekološki angažirao u zaštiti doline Neretve

Šiljegu ovo neće biti prvi susret s državnom politikom zaštite okoliša jer je tijekom posljednje HDZ-ove vlade bio ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša. Ambiciozno je krenuo s otvaranjem Agencije prema javnosti i medijima, no svoje planove nije stigao realizirati jer su uslijedili parlamentarni izbori na kojima je pobijedila Kukuriku koalicija.

Ovaj rođen Ljubušak školovao se na zagrebačkom Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a stručno se usavršavao i na Kemijskom institutu u Ljubljani kao stipendist slovenskog ministarstva znanosti. Većinu svoje profesionalne karijere proveo je u Vodotehnici d.d. iz Zagreba te se bavio izgradnjom i tehnološkim opremanjem uređaja za pripremu vode za piće.

Šiljeg je imao i aktivističku ulogu u zaštiti delte rijeke Neretve te se zajedno s civilnim udrugama angažirao protiv izgradnje prekapacitiranih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini (projekt Republike Srpske Gornji horizonti), koje smanjuju dotok pritoka rijeke Neretve, što uzrokuje pojačan utjecaj morske vode, a time i zasoljenje plodne neretvanske doline i ugrozu poljoprivredne proizvodnje na tom području.

Upravo iz tog vremena datira i njegova suradnja s Nikolom Grmojom, koji je nekoliko godina kasnije s Božom Petrovom osnovao Most nezavisnih lista. Za pretpostaviti je stoga da se Most protiv ove HDZ-ove akvizicije na poziciji zamjenika ministra u svom resoru (zaštite okoliša) nije bunio.

Mario Šiljeg je surađivao je i za tportal, za koji je napisao više stručnih tekstova iz okolišne tematike. Posebno zapaženi članci bili su mu vezani uz problematiku zaštite voda, kao i u području gospodarenja otpadom. U početku mandata ministra Mihaela Zmajlovića pozitivno je pisao i o nekim njegovim potezima, ali se kasnije prometnuo u oštrog kritičara njegove politike spore uspostave sustava gospodarenja otpadom.

Za naš portal odabrao je koncem prošle godine i najpozitivnije javne osobe s okolišnog aspekta te je na prvo mjesto istaknuo papu Franju, čija je enciklika Lauato si doživjela svjetski odjek, između ostalih i u stručnim krugovima koji se bave pitanjima okoliša i zaštite klime.