AUSTRIJANCI O DOMETIMA WERNERA SUPPANA

Je li Sanaderov odvjetnik dorastao slučaju Sanader?

20.12.2010 u 12:04

Bionic
Reading

Tko je zapravo austrijski odvjetnik Ive Sanadera, pitaju se tamošnji mediji. U člancima koji tematiziraju pritvor bivšeg hrvatskog premijera otkriva se da i njegov odvjetnik Werner Suppan ima odlične veze u Narodnoj stranci (ÖVP)

Jedna od brojnih misterija bijega Ive Sanadera jest i kako je došlo do toga da bivši premijer angažira bečkog odvjetnika Wernera Suppana kao pravnog zastupnika pred austrijskim pravosuđem. Za razliku od svojih hrvatskih kolega, za koje se

ispostavilo da su u sukobu interesa ili da navodno nisu timski igrači, Ivo Sanader bez većih je peripetija angažirao Wernera Suppana, a jednako nenametljivo ovaj se predstavio i medijima, kojima nije rekao ništa pretjerano zanimljivo. Nakon prvih, praktično protokolarnih izjava, Suppan je, vjerojatno u dogovoru s klijentom, odlučio ne biti previše prijateljski nastrojen prema radoznalim novinarima, pa su se oni zato potrudili saznati nešto više o njemu.

Werner Suppan inače je porijeklom iz Koruške, rođen je u Klagenfurtu. Na studij prava je došao u Beč, a fakultet je završio 1988. godine, nakon čega je radio kao vježbenik u ÖVP-u. Tamo se povezao s tadašnjim tajnikom Narodne stranke Michaelom Graffom, za kojeg se smatra da je Suppana uveo u svijet politike. Godine 1994. Suppan otvara vlastiti odvjetnički ured u Beču (dok se pak njegov brat Walter bavi odvjetničkim poslom u rodnom Klagenfurtu), a 2007. godine Suppanovom se uredu pridružuje i odvjetnica Claudia Spiegl, pa se od tada zovu Suppan & Spiegl.

Suppan se ozbiljno angažirao u bečkoj lokalnoj politici, naročito u gradskoj četvrti Ottakring, koju je i predstavljao ispred Narodne stranke. Ipak, poznato je da se Beč i austrijski konzervativci nisu nikad pretjerano voljeli te da na gradskim izborima skoro, pa uvijek pobjeđuju ljevičari, a jedino napeto jest hoće li osvojiti apsolutnu većinu. Zato je zakazala i politička karijera Wernera Suppana, čemu je pomogla i činjenica da se 2000. godine kandidirao za predsjednika gradske organizacije ÖVP-a i izgubio. U svakom slučaju, austrijski mediji špekuliraju da je Ivo Sanader do svojeg prvog uspješno angažiranog odvjetnika došao preko svojih veza u Narodnoj stranci. Poznato je, primjerice, da su Sanader i bivši austrijski kancelar i predsjednik ÖVP Wolfgang Schüssel bili i ostali dobri prijatelji.

Kada je pak riječ o odvjetničkoj reputaciji Wernera Suppana, smatra ga se uglednim pravnikom, no u medijima se postavlja pitanje je li slučaj Sanader ipak prevelik zalogaj za njega. U optužnici se spominju stvari kao što je zločinačko udruživanje, a koji dan nakon hapšenja javnosti su postali poznati i Sanaderovi tajni računi s milijunima eura, pa tek treba vidjeti kako će se odvjetnik Suppan snaći u toj krimi-priči. Werner Suppan definitivno ima pune ruke posla ovih dana i dva ključna termina kada je riječ o sudbini Ive Sanadera: u srijedu je zakazano svjedočenje videolinkom odbjeglog premijera pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o aferi Hypo, dok će se o mogućem izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj raspravljati na sudu u Salzburgu 27. prosinca.