PREDIZBORNO CRTANJE

Je li ovo najbesmisleniji pješački prijelaz u Zagrebu?

20.04.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Stanovnici zagrebačkih Gredica i Srednjaka ostali su nemalo iznenađeni prije desetak dana, kad je na Horvaćanskoj cesti između Prikrilove i Fulisove ulice osvanuo novi pješački prijelaz. Nova zebra ne bi bila problem da njeno iscrtavanje ima smisla, a kako ga nema, stanovnici smatraju da je riječ o još jednom predizbornom farbanju

Naime sa sjeverne strane prijelaza nalaze se betonski blokovi, a s južne potok Črnomerec, pa se stanovnici opravdano pitaju čemu zebra koja se nalazi na prometnom koridoru koji bi u dalekoj budućnosti trebao tramvajem povezivati Črnomerec i Jarun.

U prvoj fazi spomenutog koridora, za koji ideja datira još iz 1931. godine, povezale bi se Baštijanova ulica i Horvaćanska cesta, a taj zahvat uključuje rekonstrukciju postojećeg tramvajskog okretišta na Ljubljanici, uređenje Ozaljske ulice, od Fallerova šetališta do Puljske ulice, kao i rekonstrukciju postojećeg autobusnog terminala. Pruga i cesta dalje bi išle iza nebodera u Ulici braće Domany i izašle na Horvaćansku cestu.

No kako na tom putu treba riješiti niz imovinsko-pravnih problema i odlučiti što će se napraviti s potokom Črnomerec, jasno je da je riječ o projektu iz daleke budućnosti, a do tada bi i ocrtani pješački prijelaz mogao nekoliko puta izblijedjeti.

Saša Molan, donedavni predsjednik Vijeća gradske četvrti Trešnjevka – jug, za tportal je kazao kako ne zna zbog čega je došlo do ocrtavanja pješačkog prijelaza, ali i da prema njegovim saznanjima na spomenutoj lokaciji nisu planirani veći zahvati upravo zato što se ona nalazi na prometnom koridoru.