LOKALNA VLAST PROTIV, ALI...

Je li Osijek spreman za gay pride?

02.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U slučaju održavanja gay parade u Osijeku, organizatori ne bi dobili podršku vladajuće stranke HDSSB u gradu i županiji, ali manifestacija ne bi bila zabranjena kao što bi bilo u Đakovu. Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije i predsjednik HDSSB-a, tportalu je rekao da ne podržava održavanje gay parade, ali da razumije potrebu za njezinom organizacijom

Krešimir Bubalo, HDSSB-ov gradonačelnik, kratko je komentirao da bi se gay povorka u Osijeku može prirediti 'ako imaju sve dozvole', ali nije htio izjaviti daje li podršku takvom događaju.

Šišljagić je bio otvoreniji: 'Ne bih bio na toj paradi, ne podržavam, ali razumijem te ljude i njihove potrebe.' Njegova stranka nema programski stav o ovoj temi. Jučerašnje uvrede HDSSB-ovo saborskog zastupnika i gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića na račun homoseksualaca i najavu zabrane eventualnog održavanja gay parade u 'nadbiskupijskom Đakovu', Šišljagić je nazvao osobnim stavom, podržavši ga u njegovom izricanju.

'Zašto je sve šokiralo to što je samo rekao svoje mišljenje?' upitao je Šišljagić. Vinković je jučer u Saboru, podsjetimo, homoseksualnost nazvao bolešću i nastranošću, Hrvatsku 'katoličkom, normalnom zemljom', govorio o načelima razmnožavanja te na homoseksualce sasuo niz uvreda.


Tanja Škrbić, izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, zgrožena je tim izjavama. 'Najblaže rečeno, osobe nestručne za određenu problematiku ne bi smjele davati dijagnoze', ocijenila je Škrbić. Poručila je da bi ta organizacija rado partnerski pomogla organizaciji gay parade u Osijeku jer općenito podržava izricanja stavova i opredjeljenja.

'U svom djelovanju inzistiramo na jednakim pravima za sva ljudska bića bez obzira na bilo koju različitost, uključujući i spolna opredjeljenja. Zato podržavamo i gay paradu kao javno izricanje mišljenja', rekla je Škrbić. Smatra da je osječka javnost deklarativno prilično konzervativna da bi masovno pohvalila gay povorku. 'Ipak, ljudi privatno imaju mnogo više tolerancije nego što su javno spremni priznati. Mnogi se boje osude okoline za svoje tolerantne stavove', objasnila je Škrbić.

Valja podsjetiti da je u Osijeku 2002. godine djelovao ogranak Iskoraka, udruge koja se protivi svim oblicima diskriminacije seksualnih i rodnih manjina. Članstvo se sastajalo u uredu u središtu grada u Kapucinskoj ulici, lijepili su plakate s poruka o rodnim i seksualnim manjinama po uličnim panoima i organizirali uredsko savjetovalište. Članovi osječkog Iskoraka sudjelovali su u prosvjedu protiv napada SAD-a na Irak 2003. godine, kojom su prilikom na glavnom gradskom trgu razvili zastavu s duginim bojama.