NOVI PROBLEM ZA MERKEL

Je li njemačka ministrica obrazovanja plagirala svoj doktorat?

15.10.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Ministrica obrazovanja u vladi Angele Merkel, politička veteranka Anette Schavan iz CDU-a, suočena je s optužbama da je plagirala svoj doktorat koji je napisala prije tridesetak godina. Schavan oštro demantira optužbe te kaže da neće dozvoliti da se blati njen ugled

U Njemačkoj se političari vole kititi akademskim titulama, no otkako je nastupilo doba interneta, njihovi doktorati postali su omiljeno štivo online nacije, koja je u međuvremenu otkrila i nekoliko plagijata. Prva velika riba uhvaćena u world wide web analize bio je zlatni dečko njemačkih konzervativaca, plemić Karl-Theodor zu Guttenberg, koji je na kraju podnio ostavku na mjesto ministra obrane jer je utvrđeno da je prepisao značajne dijelove svojeg doktorata. U međuvremenu je izgubio i doktorsku titulu, te je od najpopularnijeg političara Njemačke postao politički anonimac na kojeg nitko više ne računa.

Čini se da bi sličnu sudbinu mogla doživjeti i Anette Schavan, koja je – da ironija bude veća – ministrica obrazovanja u vladi Angele Merkel. Schavan se našla u iznimno neugodnoj situaciji da je stručnjak, kojeg je angažiralo Sveučilište Heinrich Heine iz Duesseldorfa, nakon pažljive analiza 350 stranica ministričina 30 godina starog doktorata zaključio da je njih 60 ispunjeno plagijatima! U dokumentu od 75 stranica, koji detaljno analizira doktorat od Schavan, stoji kako se u njenom radu može prepoznati 'namjera prijevare'.

Sve je započelo u svibnju ove godine, kada su na jednoj internetskoj stranici osvanule prve optužbe da je Schavan plagijatorica. Ministrica je onda sama zatražila analizu svojeg doktorata, što joj je sada, kako se čini, eksplodiralo u lice. No, kada su je njemački mediji upitali za komentar stručne analize njezinog doktorata, ministrica obrazovanja Anette Schavan je odlučno rekla da 'neće dozvoliti blaćenje svojeg imena' te porekla još jednom da je išta plagirala. Zasada i ne razmišlja o ostavci. Doduše, slično je isprva istupao i zaboravljeni Karl-Theodor zu Guttenberg, ali je nakon višetjednog pritiska javnosti i stalnog interesa medija podnio ostavku.

Naravno, opozicija već zove na ostavku, a prva se s tim prijedlogom oglasila supredsjednica frakcije Zelenih u Bundestagu Renate Kuenast

Za političku sudbinu Anette Schavan još se ništa ne može predvidjeti, no vrijedi spomenuti još jednu ironiju sudbine, a to je naslov njena doktorata iz 1980. godine: 'Osoba i savjest – studije za uvjete, obaveze i potrebe građenja savjesti'.