POLITIČKA NEKULTURA

Je li nemar ministrice Žalac banalniji od nemara ostalih političara koji su ugrozili tuđe živote u prometu?

12.03.2019 u 06:59

Bionic
Reading

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, nije prva osoba iz svijeta politike koja je ugrozila sigurnost i živote sudionika u prometu. No slučaj ministrice Žalac specifičan je ne samo po tome što je ona, uz asistenciju Vlade, preuzela ulogu žrtve - jer se svima, eto, može dogoditi da im neoprezno dijete istrči pred auto kojim upravljaju bez vozačke - nego i po traljavom pokušaju kontrole medijske štete oprečnim izjavama o ponuđenoj ostavci. Kako uopće cijeli jedan državni resor može voditi osoba koja godinama nepropisno vozi vlastiti automobil? I je li nemar ministrice Žalac, kako se to sada nastoji prikazati, banalniji od nemara ostalih koji su vozili pod utjecajem alkohola ili prouzročili prometnu nesreću?

U Banskim dvorima trenutno stoluje 14. Vlada od osnutka Republike Hrvatske, što znači da bi se od političara u mladoj demokraciji već mogla očekivati određena razina političke kulture. No ništa od toga. Istina je da mnogi prethodni dužnosnici u pravilu nisu odlazili s funkcija ni zbog daleko većih grijeha nego što je to nevažeća vozačka dozvola, ali od premijera Andreja Plenkovića, diplomatičnog HDZ-ovca koji je brusio zanat u Bruxellesu, jednostavno se očekivalo više.

A dogodilo se da je upravo Plenkovićev lički pulen Marijan Kustić u lipnju prošle godine pod okriljem noći skrivio prometnu nesreću kod Vukovara, oduzimajući prednost automobilu osječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak. Kustić je vozio BMW zagrebačkih registracijskih oznaka, a u nesreći je teže ozlijeđen Tomislav Madžar, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za zdravstvo i sport, koji je bio u vozilu s njime.

Toj nesreći navodno je kumovao umor, a Kustić ne samo da nije podnio ostavku na dužnost saborskog zastupnika, nego se devet mjeseci kasnije prometnuo u prvog HDZ-ovca u Lici i pobijedio na izborima.

'Alkotestirali su me, sve je bilo u redu, 0,0. To je važno naglasiti. Koliko se sjećam, nesreća se dogodila oko 2 sata. Bio sam na pokopu poznatom hrvatskom futsal igraču Futsal Dinama Matiji Caparu, pa sam se nakon toga zaputio za Slavoniju i dogodilo se to što se dogodio. Žao mi je, ali na svu sreću nitko nije smrtno stradao', rekao je Kustić za Net.hr.

Sredinom veljače Sabor je Kustiću ukinuo zastupnički imunitet na zahtjev Državnog odvjetništva u Vukovaru zbog pokretanja kaznenog postupka nakon izazivanja prometne nesreće.

Radimir Čačić: Odgulio kaznu, danas je župan

Krajem 2012. godine tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podnio je ostavku na sve dužnosti na izvanrednoj konferenciji za novinare, u društvu premijera Zorana Milanovića. Bilo je to svega nekoliko sati nakon što je objavljena pravomoćna drugostupanjska presuda suda u mađarskom Kapošvaru, kojom je Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi.

Bivši šef HNS-a preko priopćenja za medije priznao je odgovornost, tvrdeći da su uvjeti na cesti u Mađarskoj bili ekstremni i da zbog guste magle nije vidio automobil u koji se zabio. Nije prekoračio dozvoljenu brzinu na autocesti, niti je bio pijan, ali u policijskom izvješću stoji da nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti.

  • +14
Radimir Čačić Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

U zatvoru je proveo godinu dana, a tri godine kasnije, na lokalnim izborima 2017. godine, kao predsjednik Narodne stranke - Reformista izabran je za župana Varaždinske županije.

I Vesna Pusić, bivša šefica diplomacije i nasljednica Radimira Čačića na tronu HNS-a, doživjela je tešku prometnu nesreću zbog neprilagođene brzine. Na autocesti Zagreb-Split 2005. godine izletjela je s ceste kod Bosiljeva, a od siline udarca poginuo je njezin pas, izletjevši kroz staklo. Pusić je zadobila prijelom rebra te lakše ozljede glave, zbog čega je bila hospitalizirana, a morala je platiti i 1500 kuna kazne te 504 kune sudskih troškova zbog izazivanja prometne nesreće.

Milan Bandić: Potjera za gradonačelnikom

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pod utjecajem alkohola (1,6 promila) izazvao je manju prometnu nesreću 2002. godine, kada je svojim Range Roverom udario Opel Vectru i - nastavio vožnju. Vozač Opela sustigao ga je nekoliko kilometara dalje, no najproblematičnija je bila Bandićeva reakcija poslije dolaska policije. Naprasno je prekinuo davanje iskaza u policijskom vozilu i vratio se u svoj Rover tvrdeći da se želi ugrijati, da bi odjurio. Potjera za gradonačelnikom okončana je na semaforu, a testiran je u policijskoj postaji tek dva sata nakon sudara. Zbog afere oko pokušaja podmićivanja policajca morao je podnijeti ostavku, na pritisak vrha SDP-a.

Tri godine kasnije opet je izabran za gradonačelnika Zagreba, a na tom mjestu zadržao se do dana današnjeg.

  • +115
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

I Goran Habuš napuhao je 1,6 promila u studenom 2011. godine, kada je kao friški gradonačelnik Varaždina iz redova HNS-a službenim automobilom zbog nepropisnog skretanja skrivio lakšu prometnu nesreću, s materijalnom štetom od oko 2000 kuna. Ta nezgoda rezultirala je Habuševim povlačenjem s liste Kukuriku koalicije za Sabor. Ostao je bez vozačke dozvole, a gradonačelničke fotelje nije se odrekao tvrdeći da Varaždin, kao 'grad u velikim problemima', nema vremena za nove izbore.

'Točno je da sam jučer, kad sam se vraćao s proslave Martinja negdje oko 21.30 sati, nedaleko od moje kuće, sudjelovao u lakšoj prometnoj nesreći. Bio je to jedan trenutak nesmotrenosti koji se nije smio dogoditi, no ja sam, osim što sam gradonačelnik, čovjek od krvi i mesa. Prihvatit ću sve posljedice i odgovornost prema rješenju prometne policije', rekao je Habuš, a potom je osvojio drugi gradonačelnički mandat. Naposljetku se skrasio u Hrvatskim šumama kao viši stručni suradnik za lovstvo.

  • +14
Goran Habuš Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Pod utjecajem alkohola (0,7 promila) službeni automobil vozio je i bivši ministar kulture Berislav Šipuš. Ne samo da nije ponudio ostavku premijeru Milanoviću, već je cijeli slučaj nastojao zataškati, a pozive da podnese ostavku proglasio je licemjernima.

'Čujte, to nema veze ni s čime, ja sam se u trenutku te nezgode ponašao kao građanin Berislav Šipuš, a ne kao ministar niti sam govorio da sam ministar', rekao je Šipuš.

Funkciju nije napustio ni bivši osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je također napuhao 0,7 promila i zaradio prekršajnu prijavu, kao ni gradonačelnik Poreča Edi Štifanić (IDS), koji je s 1,69 promila službenim vozilom sletio s kolnika.

Šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića policija za zaustavila za volanom u Zagrebu prije tri godine, kada je napuhao 0,94 promila. Ispričao se 'kao javna osoba i kao građanin', poručivši: 'Kad se pije, nema za volan.'

'To je pravilo kojeg se uvijek držim. Sinoć, nažalost, nisam. Naime, oko ponoći sam zaustavljen u rutinskoj kontroli prometne policije i na alkotestu mi je izmjerena nedozvoljena količina, točnije 0,94. Premda mi se dogodilo prvi put, neodgovorno je, pogriješio sam i upućujem javnu ispriku. Snosit ću sve sankcije sukladno zakonu. Mogu reći da se na greškama i na vlastitoj koži dobro nauči i uvjeren sam da mi se ovo više nikada neće ponoviti', poručio je Bernardić.

Isprike trijeznog SDP-ovca te HDZ-ovca

Sad već bivši glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić u ljeto 2017. službenim automobilom naletio je na motociklista u Splitu i lakše ga ozlijedio.

'Žao mi je što je došlo do prometne nesreće. Pogriješio sam i niti u jednom trenutku nisam negirao svoju pogrešku. Vozio sam službeni automobil minimalnom brzinom, nisam bio alkoholiziran i kasnije sam otišao s vozačem motocikla u osiguravajuću kuću da ispunimo upitnik. Spreman sam snositi sve posljedice i još jednom izražavam žaljenje zbog ozljeda motociklista', izjavio je Brumnić.

Istog ljeta potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić službenim automobilom Audi A6 na križanju Medulićeve ulice i Ilice udario je u tramvaj koji je imao prednost. Dan nakon nesreće policija je izvijestila da je Brkić dolaskom do Ilice skrenuo ulijevo te je prednjim dijelom vozila naletio na prednji desni dio tramvaja linije 11, kojim je upravljala 46-godišnjakinja.

'U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 47-godišnji vozač osobnog automobila, a liječnička pomoć mu je pružena u KBC-u Sestre milosrdnice. Kod oboje vozača nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu', javili su tada iz PU zagrebačke, a na svom profilu na Facebooku očitovao se i sam Brkić.

Slučaj Gabrijele Žalac, međutim, eklatantan je primjer propusta zbog kojeg bi, da je u Hrvatskoj aktiviran koncept političke odgovornosti, ona još u subotu bila - bivša ministrica. Način na koji je otišla potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je 'žrtvovana' na oltar političke odgovornosti uz fanfare Banskih dvora, signalizirao je da se po pitanju nedodirljivosti kompromitiranih dužnosnika ne treba nadati nikakvoj spektakularnoj promjeni. Ali neprihvaćanje ponuđene ostavke Gabrijele Žalac jasan je znak da Hrvatska, do daljnjeg, ostaje talac trulih političkih elita koje u državi od gotovo četiri milijuna stanovnika ne mogu pronaći zamjenu za jednu ministricu, pa bila ona i osoba od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića.

IZUZETA OD PRAVILA

Da je Žalac engleska kraljica...

Britanska kraljica ne treba vozačku dozvolu. Prema britanskom zakonu, vozačke dozvole izdaju se u kraljičino ime, a ona uživa diskrecijsko pravo monarha na izuzeće od zakonskih odredbi i svih regulacija u prometu. Kraljica Elizabeta II, pasionirana vozačica od svoje 19. godine, nikada nije polagala vozački ispit i jedina je osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kojoj je dopušteno upravljati vozilom bez vozačke dozvole.