bio na pogrebu 1999.

Je li mladi Orban bio Tuđmanov prijatelj, kako sam tvrdi? Ne baš, no jedna stvar ih veže

04.12.2018 u 18:02

Bionic
Reading

'Ne znam je li to moderno ili nije, ali ja sam uvijek bio prijatelj gospodina Tuđmana', kazao je jučer mađarski premijer Viktor Orban nakon susreta s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem, istaknuvši kako je ovaj posjet okretanje nove stranice u odnosima dviju država. Nakon ove izjave Orban će samo još više porasti u očima hrvatskih suverenista koji zazivaju pojavu neke njegove hrvatske verzije. Jesu li Franjo Tuđman i Viktor Orban doista bili prijatelji i kakav je bio njihov odnos?

Da su bili prijatelji, to ne može potvrditi Vesna Škare Ožbolt, dugogodišnja savjetnica i bliska suradnica prvog hrvatskog predsjednika.

No, Hrvatska i Mađarska su u 90-ima imale dobre odnose. 'Prijateljske', dodaje Škare Ožbolt te pretpostavlja da je Orban više mislio na načelne odnose država u vrijeme Franje Tuđmana nego na njihov osobni odnos. Naime, Orban je prvi put postao premijer 1998., i to sa 36 godina.

S obzirom na to da je Franjo Tuđman preminuo krajem 1999., malo je vjerojatno da su imali prilike za službeni susret. Doznajemo ipak kako je Orban bio hrvatski gost na jednom otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara tih godina.

Upućeni se slažu u mišljenju da je Orban definitivno poštovao Tuđmana iako je tada mladi mađarski političar do polovice 90-ih pripadao liberalnoj struji. Kasnije se polako, ali sigurno okreće konzervatizmu.

Bio je jedan od rijetkih premijera koji su došli na Tuđmanov sprovod, na kojem je izjavio: 'Niste samo vi izgubili. Cijela srednja Europa ostala je bez vođe. Ta regija bez predsjednika Tuđmana ne može biti stabilna kao što je sada. Treba nastaviti njegovim putem i nadograditi njegovo djelo.'

  • +7
Andrej Plenković primio mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Orban je 19 godina kasnije opet na premijerskoj funkciji i vodi Mađarsku centralistički ustrojenom političkom moći, pa ga neki nazivaju i autokratom, a svrstava ga se među konzervativne europske lidere. Državni suverenizam mu je bitniji od normi Europske unije, zbog čega ga mnogi u Hrvatskoj spominju kao ogledni primjerak onoga što nama treba.

S Franjom Tuđmanom veže ga još nešto – financijaš, investitor, za neke filantrop George Soros. Preko svojeg Otvorenog društva Soros je u 90-ima u Hrvatskoj financirao medije koji su kritizirali Tuđmanovu vlast, poput perjanice tog vala Ferala Tribunea.

Tuđman ga sigurno nije volio, a ako je suditi prema sjećanjima Škare Ožbolt s jednog skupa u Beču 1999., nije ni Soros njega. Njegovu vladavinu nazivao je autokratskom i naglasio kako je jedan od zadataka Otvorenog društva srušiti Tuđmana.

Franjo Tuđman s lentom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ...

Iako je u mladosti bio stipendist Otvorenog društva, Orban se dva i pol desetljeća kasnije prometnuo u Soroseva najžešćeg protivnika. Tvrdi da stari milijarder želi narušiti suverenitet Mađarske te je donio niz zakonskih rješenja, nazvanih 'stop Soros', kako bi onemogućio ili otežao rad nevladinim organizacijama, prije svega Otvorenom društvu.