PET, A NE DVIJE REGIJE

Je li ministar Grčić pročitao Plan 21?

31.08.2012 u 14:13

Bionic
Reading

'Gospodo, šanse su ravnopravne i bilo bi dobro da umjesto plakanja pokažete malo sposobnosti', tim riječima na jučerašnjoj sjednici Vlade njen prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić grubo je odbrusio svim kritičarima nove podjele Hrvatske na dvije statističke regije. Iako je žestoko branio odluku Vlade, Hrvatska zajednica županija upozorava da to uopće nije bio originalan stav Kukuriku koalicije na temelju kojeg su, između ostalog, i dobili izbore

U priopćenju Hrvatska zajednica županija Čačićevu izjavu naziva neumjesnom i ciničnom, pogotovo kada se uzme u obzir da, unatoč tome što hrvatske županije imaju i agencije za regionalni razvoj i projekte, njihova realizacija nije moguća bez suradnje s državom i novca.

Župani upozoravaju da je u nerazvijenim regijama naprosto nemoguće naći i minimum od 20 posto sredstava za sve pripremljene projekte koje su lokalne samouprave dužne osigurati da bi se uopće dobila bespovratna sredstva iz fondova EU-a koja pokrivaju do 80 posto troškova projekata.

'Cilj podjele na statističke regije trebao je biti produljenje vremena za povlačenje sredstava iz fondova EU-a, jer su ona na raspolaganju samo do trenutka postizanja europskog prosjeka BDP-a. Ulaskom razvijenih gradova poput Zagreba i Varaždina u statistike Slavonije i Baranje, te će nerazvijene i siromašne regije prije doseći europski prosjek BDP-a, dakle imat će manje vremena i iz fondova EU-a će automatski moći ostvariti daleko manje novca za razvoj. Dogodilo se upravo suprotno od onoga što je nerazvijenim dijelovima Hrvatske neophodno', objasnio je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Naime, novom podjelom, stoji u priopćenju, najsiromašnijim i najnerazvijenijim županijama, poput onih u Slavoniji i Baranji, prema kriterijima EU-a, automatski je povećan BDP jer u izračun prosjeka regije ulazi i Zagreb. Tako je BDP u Slavoniji i Baranji preko noći narastao sa 36 na 64 posto prosječnog BDP-a Europske unije, a pritom ne samo da se ništa nije promijenilo nabolje, već će im šanse za dobivanje prijeko potrebnih sredstava za regionalni razvoj biti izjednačene sa Zagrebom, čiji je BDP sa 125 zahvaljujući novoj podjeli pao na 75 posto.

To, upozoravaju župani, vodi daljnjem padu standarda života u nerazvijenim dijelovima Hrvatske, umjesto da se novom podjelom ide na ruku najsiromašnijima, odnosno omogući ravnomjerniji i ujednačeniji razvoj hrvatskih regija.


Županima nije jasno kako ih nitko nije konzultirao pri osmišljavanju nove podjele, zbog čega su zatražili hitan sastanak s premijerom Milanovićem. Ukoliko do tog sastanka dođe, župani će vladajuće vjerojatno htjeti zapitati i što je s njihovim obećanjem iz Plana 21. Naime, iako je prije neki dan potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić silno branio podjelu na dvije regije, to nije bila inicijalna ideja Kukuriku koalicije.

U Planu 21, koji su kukurikavci osmišljavali zajedno s građanima, jasno stoji: 'U sklopu nove financijske perspektive Europske unije od 2014. zatražit ćemo dogovor o novom preustroju statističkih (razvojnih) regija u Hrvatskoj sa sadašnje tri na novih pet.'

Kako je s planiranih pet Vlada završila na ideji o dvije regije, još nije objašnjeno.