klub niza generacija

Je li kultna Jabuka pred gašenjem? Viduka: Još vjerujemo da se to neće dogoditi

15.10.2020 u 16:08

Bionic
Reading

Najstarijem zagrebačkom klubu, u obliku kakvom je poznat zadnjih dvadesetak godina, prijeti zatvaranje nakon 52 godine postojanja. Iako je u tijeku niz sudskih sporova, za utorak 20. listopada zakazana je deložacija. Ne uvaži li Općinski sud u Zagrebu žalbu jabučara, bit će to ključ u bravu. Iz Grada Zagreba pak najavljuju da to nije kraj i da će klub ići dalje, ali s drugim zakupcima

Grad Zagreb tvrdi da ne planira ugasiti klub Jabuku, već, kako su naveli u priopćenju za medije, raspisati natječaj, iseliti udrugu u stečaju i osigurati nastavak iste kulturne djelatnosti. Reakcija je to na nedavnu objavu na Facebooku ekipe koja trenutno vodi Jabuku, u kojoj se navodi da je Općinski građanski sud u Zagrebu donio rješenje o ovrsi Grada Zagreba nad GSK-om Jabuka kao ovršenikom te da će se deložacija i zatvaranje kluba dogoditi 20. listopada u 10 sati.

Iako je još 1998. Jabuku pokušao ugasiti HDZ, koji je tada bio na vlasti u Zagrebu, to im nije uspjelo jer je nakon tri godine sudovanja ona ponovno otvorena. Početkom stoljeća, 2001., posao je ponovno pokrenut, a zadnjih pet, šest godina vodi se ili se vodilo nekoliko sporova na različitim sudovima između aktualne vlasti i ekipe koja vodi Jabuku. Koliko točno sporova se vodi, ali i na neka druga postavljena pitanja, iz Zagreba nisu željeli odgovoriti. Obrazložili su to 'interesom sudskog postupka'.

U današnjem priopćenju pak tvrde kako su postupak iseljenja pokrenuli 2015. i da su nakon toga s predstavnicima korisnika održali niz sastanaka na kojima su im nudili rješavanje zakupnog odnosa.

'Međutim korisnici nisu bili spremni prihvatiti nijedan prijedlog Grada Zagreba pa je nastavljen sudski postupak radi iseljenja. Po ishođenju pravomoćne i ovršne presude pokrenut je ovršni postupak radi iseljenja u kojem je doneseno pravomoćno rješenje o ovrsi i po sudu određen dan deložacije', stoji u priopćenju u kojem se dodaje i kako na današnji dan dug prema Gradu Zagrebu s osnova korištenja prostora na adresi Jabukovac 28 iznosi gotovo pola milijuna kuna te se ovim putem, iseljenjem stečajnog dužnika, nekretnina vadi iz stečajnog postupka upravo s namjerom da se osigura nastavak kulturne djelatnosti u prostoru.

Koncert grupe Psihomodo pop u Jabuci 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalović

Sukus cijele priče je taj da je Jabuka od 2001. pa do prosinca 2015. plaćala najam po ugovoru iz 2001., prema kojem je za 147 kvadratnih metara plaćala 919 kuna i da je nakon toga Grad, tvrde u Jabuci, jednostrano podignuo najam na 6945 kuna.

'Ugovor nakon 2001., a ni aneks ugovora, nismo sklopili i nastavili smo plaćati najam onako kako stoji u ugovoru. Ta stvar je na sudu i presuda o tome još nije donesena. Mogu oni govoriti da smo dužni i deset milijuna, ali to ne stoji', kazao nam je Marin Viduka, voditelj Jabuke.

Međutim Grad ima svoju računicu i danas tvrdi da je dug s kamatama od kraja 2015. narastao na skoro pola milijuna kuna. No to je tek dio priče. Nakon toga, u zimu 2016., uslijedila je provala zaštitara u prostorije kluba po nalogu Grada, nakon čega je srušena terasa kako bi se mogli sagraditi nova dvorana škole i parking. Zbog upada zaštitara Viduka kaže da su podnijeli kaznene prijave.

No ni tu nije bio kraj potezanju po sudovima. Naime, kako je klub vodila udruga GSK Jabuka, Grad je pronašao da od 2005. nisu održali redovnu skupštinu udruge pa su za likvidatora postavili odvjetnika iz odvjetničkog društva Krsnik i partneri, poslije čega se pokreće stečaj udruge na Trgovačkom sudu u Osijeku. Jabučari su zbog imenovanja likvidatora podnijeli tužbu Upravnom sudu i taj slučaj, kako nam je rekao Viduka, još nije završen. Uz to, sami imenuju Pavla Podolskog za likvidatora svoje udruge koju su osnovali.

Kako je moguće da postupak likvidacije pokrene netko tko uopće nije njen član, upitali smo u Ministarstvu uprave, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor. Na njihovim stranicama navedeno je pak kako nije nužno da likvidaciju pokrene netko tko je član, a pobrojani su i razlozi zbog kojih se ona može pokrenuti. Jedan od njih je i nesazivanje redovne skupštine u za to predviđenom vremenu.

I dok se nekoliko sporova još uvijek vodi, Općinski građanski sud u Zagrebu, kako su izvijestili iz Jabuke, donio je 15. rujna presudu prema kojoj je za 20. listopada u 10 sati zakazana deložacija. I na ovu odluku iz Jabuke su se žalili i još se čeka rješenje. Smatraju da je Općinski građanski sud u Zagrebu napravio 'presedan ili u najmanju ruku propust' jer je rješenje o ovrsi određeno prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a i u vrijeme u kojem se zbog odluke Vlade RH uslijed pandemije bolesti COVID-19 nisu smjela donositi rješenja o ovrsi.

'Ako se žalba ne riješi do utorka u našu korist, to će značiti zatvaranje kluba. Ali ja vjerujem da tako neće biti i da će sud shvatiti pogrešku te donijeti odluku o odgodi deložacije jer se još niz parnica i procesa vodi po sudovima', zaključio je Viduka.