MUKE NJEMAČKE EKSTREMNE LJEVICE

Je li konačni cilj uspostava komunizma ili ipak ne?!

10.01.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Članovi Die Linke, pomalo ekstremne ljevičarske stranke u njemačkom Bundestagu, ovih dana su se međusobno posvađali oko toga je li njihov konačni politički cilj uspostava komunizma ili ne

Dok je pažnja većine njemačkih medija usmjerena na veliku krizu u kojoj se nalazi liberalni FDP, koji po anketama jedva prezali izborni prag, unutar stranke Die Linke (Ljevica) razvila se pomalo bizarna diskusija o krajnjim političkim ciljevima.

Nju je nehotice započela supredsjednica stranke Gesine Lötzsch, objavivši u marksističkom časopisu Junge Welt tekst u kojem za glavni programski cilj proglašava uspostavu komunizma u Njemačkoj.

Lötzsch je, izmEđu ostaloga, napisala i sljedeće: 'Postoji mnogo puteva koji će nas dovesti do cilja, odnosno do komunizma. Predugo stojimo na raskrižju i raspravljamo koji je put ispravan, umjesto da isprobamo svaki mogući.'

Lötzsch je usput odlučila prešutjeti i sve zločine koji su počinjeni u ime komunizma, a njezine stavove komentatori su opisali lenjinističkima.

Iako Die Linke nikad nije bila pretjerano suptilna u svojem političkom djelovanju, čini se da je ovo ipak bilo previše za dobar dio članstva, koji smatra da se stranka treba zalagati za demokratski socijalizam. Ovakav stav supredsjednice Die Linke odmah su iskoristili i politički protivnici iz SPD i CDU, ismijavši stavove Gesine Lötzsch.

No, ništa bolji nije ni njen kolega na čelu stranke, supredsjednik Klaus Ernst, koji je u njemačkoj javnosti poznat kao 'salonski boljševik', s obzirom da se s jedne strane predstavlja kao opasni ljevičar, a s druge vozi luksuzni Porsche!

Umjerena frakcija Die Linke odmah se ogradila od stavova svoje predsjednice, a isto je učinila i ona nakon dva dana javne svađe unutar stranke.

'Die Linke je lijevo-socijalistička stranka, mi nismo niti ćemo ikada biti komunisti', izjavila je Lötzsch. Nakon toga su se mnogi komentatori pitali zbog čega je Gesine Lötzsch uopće pokrenula debatu koja je rezultirala time da je na kraju iste zauzela potpuno suprotan stav u odnosu na početni. Odgovor možda bude poznat danas, kada se održava stranačka konferencija na kojoj Lötzsch treba održati govor i, ako je to uopće moguće, objasniti što je ona zapravo htjela postići.