GRADONAČELNIK SE POIGRAVA S HAJDUKOM

'Je li Kerum poslovno sposoban?'

07.09.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum gotovo dva mjeseca otvoreno se poigrava sa sudbinom Hajduka, kluba koji je zbog duga prema Poreznoj upravi ponovno na rubu blokade: još od sjednice Gradskog vijeća 18. srpnja odbija potpisati odluku o pozajmici od 7,2 milijuna kuna, premda se radilo upravo o njegovoj inicijativi. Kerum, povjerili su nam se u splitskoj gradskoj upravi, posljednjih mjeseci uopće nije viđen na svom radnom mjestu - no iako mu njegovi bliski suradnici ponekad osobno odnesu na potpis najvažnije odluke, onu o Hajduku gradonačelnik uporno zaobilazi

Gradska pozajmica klubu je potrebna kako bi hitno uplatio 4,7 milijuna kuna dugovanja šibenskoj Poreznoj upravi, koja doslovce svakog dana može blokirati klupski račun. Odluku je jednoglasno potvrdilo splitsko Gradsko vijeće, no do isplate ne može doći sve dok je formalno ne potvrdi i sam gradonačelnik. A njega nema i nema...

U samom Hajduku otvoreno izbjegavaju ući u novi konflikt s Kerumom, koji je usred ljeta kaubojski upao u klub i sebe proglasio 'gazdom', da bi kasnije ipak morao popustiti pred nadzornim odborom i njihovim kandidatom za predsjednika kluba Marinom Brbićem. Priznaju da im je pozajmica hitno potrebna jer - iako klub 60 dana može poslovati s blokiranim računom - u slučaju da se to doista dogodi, neće moći servisirati tekuće troškove niti sudjelovati u HNL-u.

Inače, Gradsko vijeće na istoj sjednici je odobrilo i jamstvo za kredit od 60 milijuna kuna koji bi klub podigao kako bi podmirio dugove nastale iz doba HDZ-ovih i Kerumovih uprava, no gradonačelnik je blokirao i tu odluku. U međuvremenu je Hajduk prodao nekoliko igrača i očekuje gotovo pet milijuna eura prihoda, pa se iznos potrebnog kredita smanjio na samo dvadesetak milijuna kuna. No i to je zasad blokirano...

Splitska oporba jedinstvena je u stavu da klubu treba odobriti pozajmicu i kredit, no svjesna je da ne postoje nikakvi zakonski mehanizmi kojima bi se Keruma natjeralo da provede odluke Gradskog vijeća.


'Nitko nikada nije doveo Hajduk u ovako ponižavajuću situaciju, da klub mora moliti za milost onoga koji je kao većinski vlasnik dužan osigurati normalno funkcioniranje kluba. Gradonačelnik sramotno i ponižavajuće ignorira odluku Gradskog vijeća, umjesto da položi račune za tri godine nesposobnosti upravljanja klubom. Kerum reketari Hajduk jer mu nadzorni odbor i vodstvo kluba nisu po volji', smatra Sanja Bilač iz HDZ-a.

Vijećnik SDP-a i kandidat te stranke za novog gradonačelnika Splita Ivo Baldasar još jednom se zaprepastio Kerumovim ponašanjem. 'Gradonačelnik mora reagirati, mora kazati je li bolestan ili jednostavno ne želi raditi svoj posao. Odluka Gradskog vijeća je obvezujuća i zdrav razum govori da je gradonačelnik mora potpisati, no mi nemamo mehanizme kako ga na to natjerati. Po meni, upitna je poslovna sposobnost Željka Keruma za obnašanje ove dužnosti', kazao nam je Baldasar.

Samog Keruma vjerojatno brinu druge brige: objavljeno je da je blokirana tvrtka Kerum d.o.o., na kojoj se donedavno nalazio veći dio njegovog poslovnog carstva, a po najnovijim informacijama, isto se dogodilo i tvrtki Adriatic, u sklopu koje se nalaze hoteli Neva i Marjan.