VARAŽDINSKI GRADONAČELNIK POD ISTRAGOM

Je li Čehok prije sastanka s Kosor bio u USKOK-u?

19.05.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Najmanje dvije istrage USKOK vodi protiv varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, a o tome su detaljno obaviješteni predstavnici EU

Među tridesetak stranica zadnjeg izvješća o Poglavlju 23 koje su otišle u Bruxelles, a koje, za razliku od ostalih šezdesetak, nisu zasada dostupne hrvatskoj javnosti jer opisuju istrage DORH-a i USKOK-a, nalaze se i dvije stranice posvećene istragama protiv varaždinskoga gradonačelnika.

Čehoka se istražuje zbog sumnji u nezakonitosti oko zamjene zemljišta kod varaždinskog groblja, kao i poslova vezanih uz projekt mehaničko-biološke obrade otpada.

Istrage USKOK provodi već nekoliko mjeseci, pa se ovih dana očekuje njihov završetak. Hoće li po njihovom okončanju biti podignute i optužnice, ili će se kaznene prijave odbaciti, javnost će najprije saznati po tome hoće li se i kada pred saborskim Mandatno-imunitetnim povjerenstvom naći zahtjev DORH-a za skidanje zastupničkog imuniteta.

Dok USKOK uporno šuti o istragama protiv Čehoka, koje ne potvrđuje, ali niti ne opovrgava, varaždinski HNS više ne sumnja da će se takav zahtjev uskoro naći pred članovima Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Štoviše, njegovi su čelnici uvjereni da je upravo to, a ne pomoć Varteksu, pravi razlog iznenadnog otkazivanja sjednice Gradskog vijeća zakazane u srijedu te hitan odlazak Čehoka u Zagreb. Iako je bilo riječi i o stanju tekstilne industrije, tom je prilikom bilo razgovora i o istragama, pa i pokušaja da ne dođe do skidanja zastupničkog imuniteta, sumnjaju narodnjaci, koji su o tome progovorili i na današnjoj konferenciji za novinare.

'Koji je pravi razlog zašto je svega desetak sati prije održavanja odgođena sjednica varaždinskoga Gradskog vijeća? Je li sjednica zapravo otkazana zato jer je gradonačelnik Čehok otputovao na razgovor povezan s istragom koja se vodi protiv njega?', zapitao je Goran Habuš, predsjednik varaždinskog HNS-a, navodeći da je susret s premijerkom bio tek u poslijepodnevnim satima, dok je sjednica Gradskog vijeća trebala početi u jutarnjim satima.