RAŽANJ BEZ ZECA

Je li Bojan Glavašević SDP-ov odgovor na Hasanbegovića?

19.07.2016 u 19:08

Bionic
Reading

Bojan Glavašević, bivši pomoćnik ministra branitelja Predraga Matića, mogao bi u potencijalnoj drugoj vladi Zorana Milanovića avansirati u ministra. No taj friški SDP-ovac - učlanio se u siječnju ove godine, uz poruku 'budi promjena koju želiš vidjeti' - ne bi stolovao u Ministarstvu branitelja na Savskoj cesti, već u nedalekom Ministarstvu kulture kod Botaničkog vrta. Da takve medijske spekulacije nisu bez vraga, dao je naslutiti i sam Glavašević koji u izjavi za tportal u utorak nije demantirao mogućnost da na čelu Ministarstva kulture naslijedi HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića

'Mislim da nema smisla razgovarati o takvim stvarima prije pobjede na izborima. Prvo moramo zaslužiti povjerenje građana na izborima, a onda možemo razgovarati o ulogama u izvršnoj vlasti', odgovorio je Bojan Glavašević na pitanje tportala je li točno da Narodna koalicija želi upravo njega na čelu Ministarstva kulture, kao 'najbolji odgovor lijeve koalicije na prethodnika, kontroverznog desničara Zlatka Hasanbegovića', kako to piše Novi list.

Inače blagoglagoljiv, Glavašević ništa više od toga nije bio spreman reći, pa ni ocijeniti rad ministra u ostavci Zlatka Hasanbegovića. Konačan pad tog friškog HDZ-ovca, koji ovih dana slavi prvu godišnjicu članstva u stranci za mandata predsjednika Tomislava Karamarka i novopečenog šefa Andreja Plenkovića, s nestrpljenjem očekuje lijevo liberalna kulturna scena, ne samo zbog njegovih problematičnih ideoloških stremljenja, već i zbog devastiranog resora kulture kojemu je vlada u kojoj je ministar srezala proračun na povijesno niske razine.

No Hasanbegovićev odlazak iz izvršne vlasti s olakšanjem će dočekati i neki drugi kulturnjaci, uključujući glumicu Anju Šovagović Despot, višegodišnju čelnicu HDZ-ovog Odbora za kulturu, koja je još u travnju doslovno zahvalila nebesima što nije postala ministrica kulture.


Gostujući na televiziji N1, bivši intendant riječkog HNK-a Oliver Frljić izrazio je očekivanje da će novi ministar, u svakom slučaju, biti kompetentniji od Hasanbegovića. To, doduše, neće biti teško postići s obzirom na to da je od relevantnih kulturnjaka rijetko tko uopće čuo za Hasanbegovića uoči njegova imenovanja. Frljić je upozorio da će se šteta koju su hrvatskoj kulturi nanijele Karamarkova desna revolucija i 'politika kulturocida', pri čemu je Hasanbegović bio tek partijski komesar, morati popravljati godinama.

Koliko god bi Glavašević mogao biti po guštu lijevih kulturnih djelatnika, oko njegova imenovanja nesumnjivo bi se digla pobuna u dijelu desne populacije, prvenstveno bivših branitelja i šatoraša koji su 555 dana prosvjedovali na platou u Savskoj 66, potaknuti, među ostalim, nastupom Bojana Glavaševića na tribini Documente u Vukovaru.

Pitanje je hoće li Glavašević, kojeg su branitelji i fizički napali, imati živaca za novu rundu pritisaka. Nakon gubitka izbora u siječnju, vratio se na matični Odsjek za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem predaje primijenjenu lingvistiku, a želio je pripremiti i novi predmet o političkoj komunikaciji. Za tportal je tada otkrio da se silno raduje što opet ima priliku baviti se znanošću.

'Politika je služba i rad za druge te jako malo vremena ostane za vlastite potrebe i nadgradnju', objasnio je Glavašević u siječnju. Danas, nakon što su se se zakotrljale spekulacije o njegovoj visokoj budućoj ulozi u hrvatskoj politici, na Twitteru je poručio da mu po raznim 'državotvornim portalima opet broje krvna zrnca'.