NOVA VEĆINA U SABORU

Javni ovršitelji zatečeni odgodom rada

22.12.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Zatečeni i zabrinuti su javni ovršitelji odlukom većine u novom sazivu Hrvatskog sabora da se u hitni postupak uvrsti prijedlog Zakona o izmjenama Ovršnog zakona, odnosno prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima, koji će, sudeći po raspoloženju većine, biti i izglasovani

Naime, prema spomenutim prijedlozima izmjena zakona, koji su još danas usuglašavali klubovi zastupnika SDP-a, HNS-LS-a, IDS-a i HSU-a, javni ovršitelji počeli bi s radom 1. srpnja, a ne 1. siječnja iduće godine. Iznenadna, čak polugodišnja odgoda početka rada nove javne službe kratko je objašnjena.

‘U pripremi za stupanje na snagu pojedinih odredbi Zakona o javnim ovršiteljima pokazalo se da, zbog nedorađenosti sustava ovrha, postoji opravdana bojazan da bi primjena Zakona od 1. siječnja 2012. godine dovela do problema u provedbi, te je stoga potrebno odgoditi primjenu toga Zakona do 1. srpnja 2012. godine. Iz tog razloga, a kako bi se sustav ovrha u tom razdoblju poboljšao u cilju stvarnog doprinosa pravnoj sigurnosti i većoj vladavini prava kao idealu svake suvremene pravedne i socijalne države, potrebno je izmijeniti i odgovarajuće odredbe Ovršnog zakona koje se odnose na javne ovršitelje a posebice u svjetlu potrebe razrade ovlasti i načina postupanja javnih ovršitelja u provedbi ovršnog postupka, navodi se u obrazloženju prijedlog Zakona o izmjenama Ovršnog zakona.

Gotovo istovjetno objašnjenje priloženo je i uz prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o javnim ovršiteljima. Tu se predlaže izmjena samo jednog članka: umjesto primjene od 1. siječnja, Zakona o javnim ovršiteljima stupio bi na snagu 1. srpnja.

Javni ovršitelji, koji su ovih dana prisegnuli te dobili rješenja za početak rada od 1. siječnja, pitaju se što će biti s njima idućih pola godine. Zbog imenovanja, dobar dio od njih sedamdesetak dao je otkaze u ranijih službama i tvrtkama, tako da im nije jasno od čega će u međuvremenu živjeti. Usto, mnogi su kupili ili barem zakupili nemale poslovne prostore, opremili ih te su pred zapošljavanjem djelatnika.

‘Sve to trebalo je imati na umu kod odgode koja je sigurno mogla biti kraća, ako se već trebalo nešto mijenjati. Naime, sporni zakoni izglasovani su još prije godinu dana, a tom je prilikom čak i Josip Leko ustvrdio da su politički neutralni i doprinose rasterećenju sudova, veli jedan od javnih ovršitelja te se nada da će o novonastaloj situaciji vrlo skoro moći razgovarati s novim ministrom pravosuđa.