KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Javni ovršitelj Lapaine tuži Hrvatsku Strasbourgu!

14.09.2012 u 21:14

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava bit će mjesto na kojem će se razmatrati kršenje ljudskih prava ukidanjem javnoovršiteljske službe u Hrvatskoj, od čega Vlada RH ne odustaje. Naime, ovaj sud u Strasbourgu pokrenuo je postupak u kojem Marko Lapaine, javni ovršitelj iz Varaždina, tuži Republiku Hrvatsku

Nakon što je Vlada RH najavila izmjene Ovršnog zakona bez javnoovršiteljske službe, što je izazvalo revolt među imenovanim ovršiteljima, Lapaine je kao prvi javni ovršitelj podnio pred domaćim pravosuđem tužbu protiv države te se istodobno posebnim zahtjevom obratio Europskom sudu za ljudska prva u Strasbourgu. Zahtjev je podnio početkom srpnja, a ovih dana dopisom je obaviješten da je predmet uredno zaprimljen te da se vodi pod posl. br. zahtjeva 50481/12 Lapaine protiv Hrvatske.

Europski sudu za ljudska prva pozvao je Lapaina da slučaju potrebe svoj zahtjev, kojemu je dodijelilo prvenstvo u razmatranju i odlučivanju, dopuni svakim novim dokazom ili činjenicom važnom za konačno rješenje, odnosno promjenama koje su nastupile nakon podnošenja zahtjeva.