PRECIZNO MJERENJE

Javna vaga protiv varanja na javnom mjestu

18.09.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Tržnice Zagreb postavile su na Trešnjevačkom placu javnu vagu kako bi građani mogli izmjeriti težinu kupljenih namirnica za slučaj da sumnjanju da su ih trgovci zakinuli

Iako u trenutku kada smo bili na placu gužve oko vage nije bilo, od nadležnih doznajemo da interes postoji, ali ne koliko bi se očekivalo.

'Ta vaga je posljednja tri mjeseca bila na tržnici u Gajnicama i naredna dva će biti na Trešnjevci. Bilo je prigovora građana ne neke prodavače, pa smo je odlučili postaviti iako gužve oko nje nema', kazao je Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik Tržnica Zagreb.

Građani koje smo zatekli na placu pohvalili su ideju postavljanja vage, iako neki od njih, kako su nam kazali, nemaju je namjeru koristiti.

'Na ovom placu kupujem već dvanaest godina i imam svoje kumice kojima vjerujem', naglasila je Željana Bašić koja plac posjećuje dva puta tjedno.

Trgovci pak nisu bili previše razgovorljivi, a oni koji jesu naveli su kako je najbolji dokaz da na placu nema varanja taj što oko vage nema gužve.

'To u velikim supermarketima na tri različite vage isti proizvod ima različitu težinu. Kod nas toga nema. Mi jedva preživljavamo. Moram vam reći da mi je poznat slučaj kad je kupac pokušao prevariti prodavača. Otišao je do javne vage i putem do nje izvadio je par patlidžana i vratio se žaleći se da mu je krivo izvagano. Međutim, nije prošlo', kazao nam je prodavač želeći ostati anoniman.

Nakon Trešnjevke vaga će, kaže Pupić Bakrač, biti prebačena na Dolac, a potom u Utrine.