TERORIST SE BRANI ŠUTNJOM

Jašareviću 30 dana pritvora: 'Ne priznajem ovaj sud'

31.10.2011 u 17:59

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u ponedjeljak jednomjesečni pritvor Mevlidu Jašareviću, koji je u petak pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, a u Bosnu i Hercegovinu u međuvremenu je stigao posebni tim američkoga FBI-a kako bi sudjelovao u istrazi napada

Sudac je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva za određivanje pritvora 23-godišnjemu Jašareviću zbog mogućnosti bijega te pritiska na svjedoke i prikrivanja dokaza važnih za istragu o terorističkom napadu.

Jašarević je u sudnicu dovezen pod jakim policijskim osiguranjem ambulantim vozilom iz bolnice u Sarajevu gdje je zbrinut nakon što je ranjen hicem policijskog snajperista, no nije vraćen u bolnicu nego je iz sudnice odmah prebačen u zatvor.

Sam Jašarević izjavio je kako ne priznaje sud BiH te je najavio kako će se braniti šutnjom.

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac ponovno je kazao novinarima kako je njegov branjenik psihijatrijski slučaj te kako je stoga nužno odrediti medicinsko vještačenje.

'Njegov je cilj bio postati mučenikom', ustvrdio je Dupovac.

Posebni tim američkog FBI-a stigao je u Bosnu i Hercegovinu kako bi sudjelovao u istrazi o terorističkom napadu u petak na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, potvrdilo je u ponedjeljak to veleposlanstvo.

Kako je objašnjeno, istražitelji FBI blisko će surađivati sa sigurnosnim službama BiH.

Američki veleposlanik Partick Moon u subotu je izjavio kako je upućivanje istražitelja FBI standardni postupak u slučajevima kakav je bio napad Mevlida Jašarevića, koji je u petak iz strojnice pucao na kompleks u kojemu je smješteno američko veleposlanstvo.

Iz sjedišta Islamske zajednice u BiH u ponedjeljak je pak priopćeno kako se reis Mustafa Cerić tijekom dana sastao s najbližim suradnicima kako bi obavili konzultacije 'o nastavku aktivnosti IZ-a u suzbijanju nasilja', pri čemu je još jednom osuđen teroristički čin napada na veleposlanstvo SAD.

U poglavarstvu IZ, stoji u priopćenju, očekuju kako će nadležna državna tijela u što kraćem roku potpuno rasvijetliti sve okolnosti i motive tog napada.

'Izvršenje djela nasilja, širenje straha i mržnje zaslužuje najoštriju osudu i odlučan odgovor društvene zajednice. Teror, strah i mržnja ne smiju imati vjersku motivaciju i identifikaciju, a ukoliko se takvo što dogodi to predstavlja grubu i neprihvatljivu zloporabu vjere jer zločin u ime vjere je zločin protiv vjere', stoji u priopćenju.

Najavljeno je i to kako će reis Cerić petak svim imamima proslijediti tematsku hutbu (propovijed) o osudi nasilja, dok će on osobno u hutbi tijekom predstojećeg Kurban-bajrama uputiti poziv na suživot i toleranciju među svim ljudima i narodima u BiH, susjednim zemljama i Europi.

Beogradski tisak u ponedjeljak piše kako je Jašarević do 2010. godine srbijanskoj policiji bio poznat kao pripadnik vehabijskog pokreta, ali ne i kao počinitelj kaznenih djela, kao i da je na njega, po riječima članova njegove šire obitelji, posljedice ostavio razvod njegovih roditelja i loše društvo.

Jašarević je, pišu srbijanski mediji, priveden krajem prošle godine u Novom Pazaru u Sandžaku, prilikom posjeta američke veleposlanice Mary Warlick tom gradu, te je kod njega tom prilikom pronađen veliki nož, zbog čega mu je sudac za prekršaje izrekao novčanu kaznu.

Jašarevićevi roditelji rano su se razveli te u inozemstvu osnovali nove obitelji, a o Jašareviću su se brinuli djed, teta i ostala obitelj, navodi se te dodaje kako je, po njihovim riječima, veoma patio zbog razvoda roditelja.

Jašarević je uhićen u Beču tijekom posjeta majci, gdje je u zatvoru sreo razne ljude, a nakon povratka u Novi Pazar sve je iznenadio svojim izgledom i idejama koje je promicao te ljudima s kojima se počeo družiti, dodaju članovi njegove obitelji te ističu kako je posljednjih godina 'bio negdje po Bosni'.